Затворени пътища, блокирани хора и наводнени имоти - така изглежда

...
Затворени пътища, блокирани хора и наводнени имоти - така изглежда
Коментари Харесай

Бедствието в Северозападна България: Затворени пътища, блокирани хора и наводнени имоти

Затворени пътища, блокирани хора и наводнени парцели - по този начин наподобява систематизираната картина от Северозапада през днешния ден. В девет области предизвестията са от втора степен за рисково време. На места тази нощ се чакат количества дъжд да доближат до 65 литра на кв. м.

В Тетевен падналите количества дъжд доближиха 44 литра на кв.м. В Перник, Белоградчик и Монтана - към 30 литра на квадрат. Във Враца - 24 литра.

В село Старопатица, община Кула , водата заля дворове и къщи. Порой се изля и над град Димово . Там наводнени са изби и приземни етажи на към 20 къщи, както и централните улици на града и дворът на учебното заведение.

В село Лиляче, Врачанско , е оповестено отчасти бедствено състояние. Проливният дъжд наводни къщи и пътища. В селото са изпратени екипи на Пожарна сигурност. Няма информация за потърпевши хора.

Малък язовир преля край Криводол . Заради придошлите води, които доближиха метър и половина, служащи бяха блокирани в завод. Те бяха извадени с тежка техника на локални аграрни производители - това описа за Българска национална телевизия кметът Христо Доков.

" Преди мъничко треперихме, доста мощен дъжд валя още веднъж ", сподели Камелия Каменова, гражданин на Криводол.

В Берковица хората още не са се съвзели от опустошителния проливен дъжд, а довечера още веднъж вали. Казват, че имат потребност от помощ.

" Внукът ми викна две момчета да изкопаят, няма кой. Защо не пристигнаха да оправят шахтата? Ще падне някое дете ", сподели Райна Тошева, гражданин на Берковица.

" Багерът на общината си минаваше, ние сами подвигаме камъните ", заяви Дилян Николов, гражданин на Берковица.

Във Видинско валя през целия следобяд. Пътят край село Бела остана под вода, както и този край село Градсковски колиби.

Временно е лимитирано придвижването и в двете направления по път Е-79 Видин-Монтана в сектора Дунавци - Ружинци, заради пороен дъжд и породени вреди по пътната настилка в с. Бяла и гр. Димово.

Проливният дъжд, който се изля на 12 юни, е нанесъл вреди за почти 3 млн. лв. в Северозападна България - най- наранени са Берковица и селата Клисурица, Долна Рикса и Смоляновци. Отнесена е настилката от 20 улици, подкопани са мостове и пътят сред Клисурица и Долна Рикса.

Пороен дъжд наводни тази нощ къщи в Берковското село Боровци и село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Няма данни за потърпевши хора. Приземни етажи и изби на къщи са най-вече наводнени в Боровци.

Екипи на пожарната оказват помощ за разчистването на Берковското село. Каналите и отводнителните шахти в Гаврил Геново са почистени към този час. Екипи на пожарната и локални поданици не престават да изпомпват вода от засегнатите от проливния дъжд през нощта дворове и къщи.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че оперативната конюнктура на територията на страната остава усложнена. Служители на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, взаимно с представители на локалната власт и доброволци, обезпечават наблюдаване на сериозни точки на водоемите в засегнатите от преваляванията обитаеми места.

Четвърти ден продължава работата на хидромодулът на РДПБЗН – Монтана на язовир „ Христо Смирненски “ , чиито благоприятни условия разрешават отвежданата вода да е до 20 куб. метра в минута. Към момента язовирното оборудване не прелива.

Хидромодул на ССОД при СДПБЗН работи на терен. Екипът е предислоциран на язовир „ Клисурица “ . Трите моторни помпи работят с оптималните си благоприятни условия от 20 куб. метра в минута и подкрепят следеното изпускане на водата от язовира.

С изключително внимание продължава наблюдението на равнищата на язовирите „ Липница “ и „ Огоста “ . И двете хидротехнически уреди се изпускат. Към момента язовир „ Огоста “ разполага със свободен размер.

Във вчерашния ден екипи от Столичната пожарна направиха наблюдаване на река „ Искър “ в регионите на с. Кокаляне, кв. „ Курило “ – гр. Нови Искър и бул. Цариградско шосе –парк „ Врана “.

По данни на НИМХ-МОСВ се чакат обилни по количество превалявания в 16 области. Оранжев код е разгласен за София- град, София област, Пазарджик, Перник, Ловеч, Габрово, Видин, Враца и Монтана. Предупреждение от първа степен и жълт код за превалявания от 20 до 35 л/кв. метър е разгласен за областите Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Велико Търново и Смолян.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР