Затворът за репресираните лица по време на комунистическия режим ще

...
Затворът за репресираните лица по време на комунистическия режим ще
Коментари Харесай

НС реши: Затворът за репресираните лица ще се признава за стаж за пенсия

Затворът за репресираните лица по време на комунистическия режим ще се признава за автентичен стаж за пенсия, реши Народното събрание с признатите на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Вносител на измененията е ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и група народни представители.

С признатите текстове интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, в които лицата, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което лицата навършили 16 години са били интернирани, изселвани и заселвани ще се зачитат за автентичен стаж при пенсиониране. Вносителите чакат от смяната да се възползват към 2000 лица, на които да добавят своя стаж и да придобият пенсионни права.

В претекстовете към законопроекта категорично се показва, че предлаганата смяна ще даде опция за дребен брой жители, тези, на които не им доближават две години трудов стаж, да се пенсионират по реда на Кодекса за обществено обезпечаване.

С признатите промени в КСО " автентичен стаж " се дефинира като фактически изслуженото, календарно време по трудово или служебно правно отношение, времето, през което лицето е работило по друго правно отношение и е било наложително обезпечено за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, интервалът на наборна или мирновременна различна работа, интервалите по член 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както и времето, през което лицето е подлежало на наложително обезпечаване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР