Затворът вероятно не е краят на политическия път за бившия министър-председател на Пакистан Имран Хан

...
Бившият премиер на Пакистан Имран Хан сега е затворник в
Коментари Харесай

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан сега е затворник в затвор затвор за сигурност, след като беше осъден за корупция и осъден на три години

От RIAZAT BUTT и MUNIR AHMED Associated Press 7 август 2023 г., 1:05 ч. Изборите трябва да се проведат тази есен. Правителството защити присъдата като законосъобразна и отрече Хан да е жертва на политическо преследване.

Ако присъдата остане в сила, 70-годишният Кан ще бъде забранен от право да се кандидатира за длъжност или да ръководи Pakistan Tehreek e-Insaf, партията, която той основа през 90-те години. Проучванията обаче сочат силни избори за PTI и лишаването от свобода на Хан може допълнително да засили позицията му.

КАКВО БЕШЕ ДЕЛОТО СРЕЩУ НЕГО?

Съд в Исламабад постанови в събота, че Хан не е отчел приходи от подаръци, които е получил от чуждестранни високопоставени лица и държавни глави, докато е бил на власт. В Пакистан на правителствените лидери е разрешено да запазят такива подаръци, след като напуснат властта, в замяна на плащане на част от стойността им.

Съдът каза, че Хан е продал част от тези подаръци и не успя да посочи тези приходи в доклад миналата година до избирателната комисия на Пакистан. Съдът осъди Хан за корупция, постанови тригодишна присъда и го глоби със 100 000 рупии, или приблизително 350 долара.

Малко след присъдата Хан беше задържан в дом в източния град Лахор и отведен в арест с висока степен на сигурност в град Аток, на около час път с кола от столицата Исламабад.

КАКВИ ДРУГИ СЛУЧАИ ПРЕДСТАВЯТ ЛИ СРЕЩУ КАН?

След свалянето на Хан са заведени повече от 150 дела срещу него от различни правителствени агенции по обвинения, вариращи от неуважение към съда до тероризъм и подбуждане към насилие .

Критиците казват, че тази вълна от съдебни искове е част от опит на управляващата коалиция да отстрани Хан, който като лидер на опозицията успя да мобилизира огромни тълпи от лоялни поддръжници.

Правителството, от своя страна, представя Хан като корумпиран измамник, който е използвал законови маневри, за да остане извън затвора. Правителството има поддръжници в мощната пакистанска армия, която контролира страната през голяма част от нейната 75-годишна история.

С КАКВО Е РАЗЛИЧНИЯТ ТОЗИ АРЕСТ?

Хан е държан в Аток, известен арест за осъдени екстремисти и жестоки престъпници. Длъжностни лица, запознати с условията там, казаха, че той има собствена килия с вентилатор и отделни санитарни възли, което е стъпка напред от обикновено суровите условия в затвора. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, тъй като не им беше позволено да информират медиите.

Това е в подчертан контраст с краткото задържане на Хан през май, след като той беше извлечен от съдебно заседание по различен набор от обвинения в корупция от служители за борба с корупцията. Върховният съд се намеси светкавично, като обяви задържането за незаконно. На Хан беше позволено да остане в къща за гости в полицейски комплекс и можеше да приема посетители, докато се разиграваха правните аргументи около задържането му. В крайна сметка Хан се върна в Labore, където колата му беше обсипана с розови листенца.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕДВАЩО?

Върховният съд може да отмени присъдата и присъдата на Хан при обжалване – резултат, който политическият анализатор Имтиаз Гюл смята за вероятен.

„Нямаше абсолютно никакво солидно дело срещу Имран Хан , който трябваше да се изправи пред тази присъда поради техническа грешка“, каза Гюл, който ръководи Центъра за изследвания и изследвания на сигурността, базиран в Исламабад мозъчен тръст.

Министърът на информацията Мариюм Аурангзеб заяви в изявление, защитавайки убеждението, че подкрепата за Хан ерозира.

„Той може да измами няколко наивни, лековерни поддръжници, но широката общественост сега разпознава истинската му природа“, пише тя. „Преструвките му бяха премахнати, разкривайки лицето на човек, който е избягал от закона, използвал държавни подаръци за нищожни печалби.“

Ако присъдата на Хан остане в сила, той спечели не може да води партията си на избори, защото на тези с криминални присъди им е забранено да се кандидатират за длъжности. Но дори зад решетките той можеше да упражнява значително политическо влияние.

След задържането му през май поддръжниците му демонстрираха способността си да разстройват обществения живот. Десетки хиляди лоялни привърженици на хан вилнеят из градовете, като някои от тях унищожават военна и правителствена собственост. Правителството предприе репресии, като задържа повече от 7000, като някои съдебни преследвания все още продължават.

За сравнение, реакцията на ареста на Хан този уикенд беше много по-приглушена, вероятно поради опасения от нова репресия. Неговите призиви за мирни протести не успяха да събудят широка подкрепа.

КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКОТО ПОСЛЕДСТВИЕ?

Prime Министър Шехбаз Шариф вероятно ще разпусне парламента през следващите седмици, което вероятно ще проправи пътя за избори до средата на ноември. Правителството може да отложи гласуването с няколко месеца, ако реши да преначертае избирателните райони въз основа на последните резултати от преброяването.

Лишаването в затвора може да спечели на него и партията му по-голяма електорална подкрепа. Това също ще се подхранва в политическата личност, която той създаде, след като загуби властта – тази на безстрашен борец за хората в неравностойно положение на Пакистан.

„Следващите избори вероятно ще се проведат без активни участие на Имран Хан, но дори и от затвора, той има потенциала да води ефективна кампания за своите кандидати“, каза политическият анализатор Азим Чаудри.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР