Затварянето на ядрения горивен цикъл и намаляване на обемите от

...
Затварянето на ядрения горивен цикъл и намаляване на обемите от
Коментари Харесай

Шефът на „Росатом“ очерта приоритетите пред мирния атом за бъдещото развитие


Затварянето на нуклеарния горивен цикъл и понижаване на размерите от отработено нуклеарно гориво са измежду основните цели пред мирния атом през идващите години. Това разгласи в изявлението си генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ по време на Министерската среща на Международната организация за атомна сила. Форумът на тематика „ Ядрената енергетика на XXI век “ се организира в Абу Даби (ОАЕ).

Сред най-важните задания пред нуклеарната промишленост Лихачов означи съдействието в региона на затварянето на нуклеарния горивен цикъл. „ Убедени сме, че бъдещето на международната атомна енергетика е неразривно обвързвано със затварянето на нуклеарния горивен цикъл. Неотменна част от него са „ бързите “ реакторни технологии. Затварянето на горивния цикъл ще разреши на мирния атом да стане екологично безвреден източник на сила с на практика изобилен запас за доста десетилетия. И, което е значимо, това към този момент не е далечна вероятност - отчитайки научното и софтуерно равнище на развиване, имаме всички учредения да допускаме, че сложен артикул в тази сфера ще бъде препоръчан на пазара в околните 10-12 години. По ограниченията на атомната промишленост – това са технологиите на утрешния ден. “

Ключовата задача, съгласно Лихачов, е основаването на промишлена инфраструктура, която да може да обезпечи качествено понижаване на отработеното нуклеарно гориво и многократното замесване на регенерирани горивни съставни елементи в нуклеарния горивен цикъл. „ Росатом “ през днешния ден отделя особено внимание на развиването на такива посоки. Ние сътворяваме индустриални мощности за преправка на отработено нуклеарно гориво на територията на Русия, създаваме ново уран-плутониево гориво за връщане на продуктите от преработката в нуклеарния горивен цикъл. Всичко това ще разреши да се обезпечи търсенето на атомната енергетика за доста десетилетия напред. В тази връзка ние призоваваме всички заинтригувани страни съществено да засилват съдействието си в региона на бързите реактори и затварянето на нуклеарния горивен цикъл “, добави Лихачов.

В изказването си генералният шеф на „ Росатом “ обърна внимание и на нуждата от нови акценти в дневния ред на интернационалното съдействие. „ Първо, това е сигурността и тук ние поддържаме напъните на МААЕ за поредно стягане на условията в тази сфера. Световната атомна промишленост е една от най-отговорните и изпълняващи правилата за безвредно и стабилно развиване от всички сфери на индустрията. Безопасността на технологиите и решенията за нас не са просто условие, а определящо изискване за реализирането на който й да е атомен план “.

Второто направление на интернационалното съдействие би трябвало да бъде координирането на напъните за образуване на позитивна известност на атомната енергетика. „ Трябва да активизираме съдействието си за не просто основаване на социална толерантност на атомната енергетика, само че и основаване на условия за търсенето й от обществото “, означи Лихачов. В изявлението си той означи основната роля на атомната енергетика за обезпечаване на стабилно развиване и световен преход към нисковъглеродни производства. „ Атомната енергетика подхожда на всички условия, които се предявяват към енергетиката на бъдещето. Тя е източник на постоянна и екологично чиста сила, която се получава на стопански привлекателна цена. Атомната сила, дружно със слънчевата, вятърната и хидроенергията образуват т. нар „ зелен квадрат “, който ще стане основа на бъдещия международен енергобаланс. В този проект ние не сме опция, а взаимно се допълваме и подобряваме “, добави Лихачов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР