Затварянето на икономиката и заплахата от новия коронавирус доведоха до

...
Затварянето на икономиката и заплахата от новия коронавирус доведоха до
Коментари Харесай

Как коронавирусът промени потребителските навици в САЩ

Затварянето на стопанската система и опасността от новия ковид доведоха до основни промени в метода, по който потребителите в Съединени американски щати изразходват парите си. Докато към края на предходната година потреблението формираше 70% от Брутният вътрешен продукт на страната, жителите ѝ продължиха да харчат, само че за много по-различна кошница от услуги.

Данните, събрани от Visualcapitalist, демонстрират, че разноските на индивидите остават съвсем без смяна при новините за разпространяването на ковид в Съединени американски щати, само че ограниченията на държавното управление оказват директно отражение върху тях. Вижда се, че откакто визитите в Европа бяха неразрешени в средата на март, дружно с въвеждането на изключителното състояние, покупките се свиват с цели 50%.

Тази динамичност обаче не важи за всички сфери на търговията. Например стоките за бита се изстрелват след въвеждането на изключителното състояние, а извършването на покупки на едро стартира да пораства още преди оповестяването му. Плащанията за фармацевтични артикули също се повишават, само че при започване на април те към този момент са без смяна по отношение на нивото си преди ограниченията, а оттогава насам се намаляват.

Тенденция на намаление се следи и при останалите домашен потребителски разноски, което значи, че след първичната суматоха, траяла по-малко от две седмици, последователно настроенията на индивидите стартират да се възстановяват и те се връщат към навиците си на извършване на покупки на хранителни артикули, съществували преди ковид.

Извън покупките на хранителни артикули обаче, други браншове от търговията са съществено наранени. Макар това да не важи с такава мощ за покупките на артикули за домашни любимци, те се свиват с над 25% по отношение на преди, а покупките на дрехи и обувки - с цели 75%.

Не е изненадващо, че ресторантьорският бранш се оказва затрит, защото той беше регулаторно затворен. Най-малък удар понасят заведенията за бързо хранене, където американците са харчили с над 25% по-малко средства, само че при заведенията за хранене покупките им са се сринали до над -90% при по-изисканите обекти.

От друга страна, доставките на хранителни артикули до дома се изстрелват, като сред 1 март и средата на април техният растеж е от съвсем 600%. Това също не е вест, поради обстоятелството, че точно тогава хората бяха затворени по къщите си в цялата страна. По-малък е растежа на поръчките на подготвена храна, който в пика си доближава 80% по отношение на " естествените " разноски, а след малко повишаване търсенето на окомплектовани ястия, които единствено се подготвят вкъщи, спада.

Истинският губещ обаче е туризмът. Разходите в бранша спадат фрапантно, като от края на март те са с над 75% по-ниски от всекидневно. Интересното е, че при круизните екскурзии те се срутват с над 100% в средата и в края на април. Те са на това равнище оттогава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР