Затоплящите се океански води застрашават голяма част от кораловите рифове

...
Затоплящите се океански води застрашават голяма част от кораловите рифове
Коментари Харесай

Рифови плочки: 3D технология за възстановяване на коралите

З атоплящите се океански води заплашват огромна част от кораловите рифове в света, по тази причина някои еколози употребяват елементарна технология, с цел да оказват помощ за възобновяване им.

Това споделя журналистът на Voice of America (VOA), Джули Табо в своя репортаж от Вашингтон. 

Кораловите рифове са в заплаха. Бързото стопляне на океанските води е главната причина морските растения да умират. 

Компанията за естествени технологии Archireef  създава 3D отпечатани теракотени „ рифови плочки “, които могат да бъдат вградени в стратегически зони на океанското дъно, с цел да служат като субстрат за подкрепяне на развъждането на нови корали, оповестява VOA

„ Поставяме 3D технологията на дъното на океана. Операцията се прави от профилирани водолазни екипи ”, разказва  Дениз Текерек, съосновател и основен търговски шеф на Archireef. 

Едно от преимуществата на плочите е, че те могат да бъдат преместени в по-дълбоки и по-хладни води. 

„ За ден, един водолаз може да разположи плочи, разпростряли се на към 40 квадратни метра ”, изяснява Текерек. 

Тази еластичност на експертите усъвършенства възможностите за триумф, защото температурата на океана продължава да се покачва, оповестява VOA

„ Три години след разполагането на първия набор от коралови фрагменти на нашия обект в Хонконг, 95% от тези корали не престават да оцеляват “, споделя Текерек. 

Проектите за възобновяване на кораловите рифове са от значително значение, защото някои учени считат, че светът към този момент е изгубил половината от своите корали през последните 30 години заради изменението на климата. Ако коралите умрат, изгубването им ще има пагубно влияние върху живота в и отвън океана. Кораловите рифове пазят нашите крайбрежия, поддържат биоразнообразието във водата и са от значително значение за морския живот, предава Voice of America

В Централна Америка планът Raising Coral Costa Rica взима дребни части корали от дивата природа и ги отглежда в подводни разсадници за наново засаждане в естествения им хабитат - рифовете, показва специалист. 

Екипът употребява елементарна технология, с цел да следи от кое място идват кораловите фрагменти, с цел да открие, кои са най-издръжливите, предава VOA

„ Ние разпространяваме коралите, отгледани в следена среда, на доста места. Определяме, кое е най-подходящото място след замерване на температурата на водата, посредством датчици за наблюдаване. " Това показва Джоани Клейпас, академик в региона на кораловите рифове и шеф на Raising Coral Costa Rica. 

Клейпас споделя, че това, което ѝ дава вяра за околната среда, е устойчивостта на коралите и способността им да се приспособяват. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР