Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като гледам

...
Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като гледам
Коментари Харесай

Ангел Димитров постави нулева оценка на българо-македонската комисия

" Затънали сме в 10-11 век с РСМ и като виждам с каква лекост нашите македонски историци от Скопие пазят незащитими позиции в интерпретацията на Средновековие то, съм с едно безпокойство, че малко мъчно ще върви работата през идната година ".

Това съобщи съпредседателят на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров на брифинг в Министерство на външните работи.

Той изясни, че след 16-та подред среща, тя почнала под сянката на това, което се случило в РСМ на 8 декември . Тогава българските историци чули от най-високите историческите представители на страната, че Свети Климент е основал македонската нематериалност, писменост, книжовност, литература, словесност. В края на 2018 година българо-македонската комисия приела няколко рекомендации към двете държавни управления за взаимно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Наум и Цар Самуил, изясни Димитров.
 В Катимерини: Северна Македония се сблъсква с български фантазии за
В Катимерини: Северна Македония се сблъсква с български фантазии за " Велика България "

" Гърция би трябвало неотложно да провежда интернационална осведомителна акция за събитията в района и заплахите, които се основават "

По думите му политическото управление в РСМ знае, че това е резултат от работата на комисията, само че на 8 декември обществено се приказва по един метод , който е вписан по обичайна интерпретация на предишното. Това се случва тъкмо в този момент, когато времето е уверено за проектите на РСМ да тръгне по европейския път. " Това не е един добър жест в двустранното другарство ", разяснява Димитров.

Той уточни, че е съвсем приключен протоколът за 12-та среща от работата на комисията. Закъснението също било алегорично , а към момента има да се работи по протоколите на 4 срещи. Ангел Димитров отхвърли да прави оценка на работата на комисията, само че тя е ясна от единствено себе си.

" Резултатите са нулеви и няма резултати от взаимната българо-македонска комисия ", оцени Димитров работата на българо-македонската комисия.

Той посочи, че с цел да заживее един контракт за другарство, добросъседство и съдействие би трябвало да бъдат направени стъпки от всички полета на взаимоотношение. По спазването на самия контракт също нямало никакъв прогрес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР