Застреляният по време на планинска разходка Алексей Петров, е бил

...
Застреляният по време на планинска разходка Алексей Петров, е бил
Коментари Харесай

Последното убийство с печат Трактора – на отвлечения IT спец Александър Алтънбашев

Застреляният по време на планинска разходка Алексей Петров, е бил измежду обвинените от Министерство на вътрешните работи като вероятен гарант на отвличането на IT експерта Александър Алтънбашев. Разследването за хипотетичното присъединяване на Трактора в похищението над криптомилионера е било прекъснато още в зародиш.

 

23 май м.г. 33-годишният търговец на криптовалута изчезна безследно, откакто беше извикан за среща с евентуален вложител в региона на „ Ринг мол “ в столичния кв. „ Младост ".

Близките на Алтънбашев настояват, че той се е качил в сива лимузина „ Ауди “ А8,  карана от Валентин Янев – Вальо Бореца, който е бил засечен от камерите за видеонаблюдение пред комерсиалния център. Минути по-късно мобилният телефон на IT бизнесмена е бил загасен в региона на Околовръстното шосе на Бистрица. Заради това криминалистите допускат, че Александър е погубен и след това заровен в този регион, някъде на Витоша.

 

Името на Валентин Янев – Вальо Бореца от години е свързвано като реализатор на мокри поръчки, давани от Алексей Петров посредством Антон Петров – Хамстера. Въпреки че беше наказан като създател на несполучливото ликвидиране на Мартин Първанов – Лудия, Вальо Бореца е на независимост и от към година и половина живее в Бургас, където държи складова база за алкохол.

 

В деня, в който Александър Алтънбашев изчезва,  непостоянен и до през днешния ден мъж, с каска на моторист влиза в жилището му в София с неговите ключове. След като е бил видян от сестрата на Алтънбашев, която живее в жилище на същия етаж, мъжът се изнесъл бегом и отпрашил с мрачен джип, каран от русокоска. До момента обаче от Министерство на вътрешните работи не са съумели да разпознават и арестуват мистериозния клиент в дома на Александър. Предполага се, че мъжът е бил част от бандата, похитила криптотърговеца и е влезнал в жилището, с цел да вземе от там паролите за виртуалния портфейл на Алтънбашев и персоналния му компютър.

 

Сред обвинените за изгубването на Александър Алтънбашев бе и горублянският разбойник Ивайло Борисов – Иво Ториното, доближен до мафиотския необут Златомир Иванов – Златко Баретата, някогашен сътрудник на Алексей Петров в отряда на баретите, а след това и негов съучастник в застрахователния бизнес.

 

Съмненията за Ториното бяха поради изпратените 3 смс-а към него от телефона на Александър Алтънбашев. При разпита му в Столична дирекция на вътрешните работи, Ториното обяснил, че е бил другар с Александър и двамата постоянно се срещали, само че не са развивали общ бизнес. 

 

Иво Ториното отказал да мине през детектор на лъжата и поради това неговата роля в този безизходен престъпен сюжет по този начин и не беше изяснена изцяло. Според една от версиите за отвличането и последвалото ликвидиране на Алтънбашев то е обвързвано с хакерската офанзива над сдруженията „ Сирма холдинг “ и „ Лев Инс “. През пролетта на 2022 година, единствено месец преди експертът да изчезне вдън земя, хакер с псевдонима „ Емил Кюлев “ разпрати имейли до медиите, в които се похвали, че е пробил системата за сигурност, употребена от всички застрахователни компании в България. Хакерът популяризира и запис от телефонен диалог с някогашния командос и консултант в ДАНС Алексей Петров, в който го изнудва за пари и го заплашва, че ще се свърже с задграничните вложители В „ Лев Инс “, с цел да им даде против възнаграждение източените персонални данни на стотици хиляди клиенти.

 

След като аудозаписът бе оповестен, Алексей Петров разгласи, че става въпрос за кибертероризъм. Хакерът „ Емил Кюлев “ пък описа в изявление пред блогъра Станислав Цанов, че Алексей Петров го заплашил с ликвидиране и го уведомил, че е наел експерти по киберсигурност от Израел, които рано или късно ще заловен дирите му.

 

„ Изчезналият Александър е бил замесен по някакъв метод в хакерската офанзива над „ Сирма “ и „ Лев Инс “ и поради това е платил с живота си “, твърди осведомен от кримисредите. От Министерство на вътрешните работи обаче изцяло пренебрегнали тази версия. Така може би последното ликвидиране, поръчано от Алексей Петров, ще остане вечно неразкрито.

 

Само месец преди Алексей Петров да бъде премахнат, хакер разгласява персоналните данни на 2,25 милиона българи като информацията съдържа имена, ЕГН, номера на персонални карти и адреси на някогашни и сегашни клиенти на компанията „ Лев Инс “. Данните бяха публикувани от домейна, употребен преди време от хакера (хакерите) с псевдоним „ Емил Кюлев “.

Те бяха съпроводени и с просторен коментарен текст, съдържащ рецензии за прикрито въздействие, и директни обиди към Алексей Петров.

 

В текста на хакера се твърди, че създателят разполага със записи и други материали, уличаващи Петров, които щели да бъдат публикувани до медиите в даден миг. Въпреки това Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) към момента не се е произнесла по кибераферата. По закон „ Лев Инс “ следва да бъдат санкционирани с 5 млн. лева за позволения теч на персонални данни на милиони български жители. Остава мистерия за какво това не се е случило до този миг.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: IT специалист Александър Алтънбашев IT специалист Алексей Петров Трактора Валентин Янев – Вальо Бореца Антон Петров – Хамстера Мартин Първанов – Лудия хакер „ Емил Кюлев “ Ивайло Борисов – Иво Ториното „ Лев Инс “ ДАНС
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР