Заслужава ли си покупката на стара къща на село?В последните

...
Заслужава ли си покупката на стара къща на село?В последните
Коментари Харесай

Какви рискове крие покупката на стара къща на село

Заслужава ли си покупката на остаряла къща на село?

В последните години се следи наклонност за възобновление на българското село. Много младежи, а и освен млади, вземат решение да избягат от шума и напрежението в огромния град, като си закупят парцел на село. Тази наклонност се ускори още повече по време и след пандемията. В обществените мрежи към този момент даже има и групи за фамилии с деца, които са напуснали града и са отишли да живеят на село, написа pariteni.
-->
Дали засиленият интерес към селските парцели е довел до нарастване на цените?

Според брокера Юлия Хвърчилкова, цените на селските парцели се покачват, само че с по-бавни темпове в съпоставяне с градските.

" Разликата в цените сред остарялото и новото строителство при селските парцели е осезаема. Както можеш да си купиш съвсем годна за обитаване остаряла къща в обещано обитаемо място за 30-40 хиляди евро, по този начин в същото село цената на нова къща е например 200 хиляди евро ", разяснява пред БНР Хвърчилкова и добави, че това изяснява и по-големия интерес към старите селски къщи.

" Хората предпочитат да си купят остаряла къща, която да реконструират. Много постоянно се употребяват разрешителните на остарялата къща с цел да се извърши реорганизация и усъвършенствания. По-бързо се вземат позволения за реконструкции, настрояване и продължение ", изясни специалиста.

Дали обаче закупуването на остаряла къща е рискова инвестиция?

Юлия Хвърчилкова показа, че най-големият риск е с документацията на парцела.

" Трябва да се внимава за това какви са предвижданията за разрастването на обитаемото място и дали не се планува някакъв път да минава през парцела. Хората би трябвало да гледат още за връзките като ток, вода и интернет. Понякога след закупуването на къщата, се откриват градивни недостатъци, които не могат да бъдат отстранени. В такива случаи, хората още веднъж пускат обекта на пазара за да се освободят от него ", сподели Хвърчилкова.

В последните години българите изпреварват чужденците във връзка с интереса към селските парцели, а съществени купувачи съгласно Хвърчилкова, са младежите. Те обаче търсят главно къщи в села на разстояние не повече от 20-30 километра от града. Така, от една страна се любуват на спокойствието и чистия въздух на село, а от друга остават покрай удобствата на огромния град.

" Ние сме капризно общество и обичаме всичко да ни е на една ръка разстояние, бързо и елементарно ", изясни Юлия Хвърчилкова.

От селата във Варненско, най-голям интерес има към парцелите в Аврен, Долище и Звездица, сподели още брокерът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР