Заслугата да има програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни

...
Заслугата да има програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни
Коментари Харесай

Силвия Георгиева: Всеки лев, вложен в саниране, е инвестиция в гражданите

Заслугата да има стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания и на обществените здания в Плана за възобновяване и резистентност значително е на Националното съдружие на общините (НСОРБ). Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ.
Още от 2019 година представители на сдружението водят диалози на всички вероятни равнища, с цел да убедят централното държавно управление, че има смисъл от тази стратегия, тъй като нейният резултат е неоспорим и се вижда от жителите , разяснява Силвия Георгиева в предаването „ Преди всички “, откакто министър председателят прикани общините да вземат мнение, в противоположен случай той ще извади санирането от Плана.

2022 здания са актуализирани в границите на завършилия първи стадий от програмата за саниране. Вече има регистрирани още 3500 сдружения на притежатели, изясни Георгиева, съгласно която това е „ най-голямото доказателство, че има потребност от възобновяване на домовете “. По думите й тези хора към този момент чакат програмата да проработи.

Планът за обновяване дава опция за обновяването на българските домове, тъй като това е една от главните направления на Европейска комисия, акцентира още Силвия Георгиева.  Не бива да разрешаваме в нашето публично пространство нарицателно да става стиропорът , безапелационна е тя.

Според Георгиева има доста по-широк обсег от самото „ пакетиране “ на постройките и става дума за зелени решения, които не просто „ опаковат “ постройките, а ги вършат по-независими  енергийно .

За общините всеки лев, вложен в тази политика, е инвестиция в хората и жителите . Те в действителност се вълнуват от тези средства. За нас е значимо колкото може по-широко налична да бъде тази стратегия през Плана за възобновяване “, уточни Георгиева.

В Плана за възобновяване е включена и цифровизация на общинските архиви в машинно четим формат, заяви още тя. „ Това са архиви от 1 януари 1890 година, които ние пазим в нашите администрации в книжен формат. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР