Засилващото се присъствие на наемници от руската частна военна фирма

...
Засилващото се присъствие на наемници от руската частна военна фирма
Коментари Харесай

Полша предупреди, че Вагнер в Беларус застрашава Източния фланг на НАТО

Засилващото се наличие на наемници от съветската частна военна компания " Вагнер " в Беларус цели дестабилизиране на източния фланг на НАТО на фона на продължаващата война, която Русия води в Украйна. За това предизвестиха полският министър председател Матеуш Моравецки и литовският президент Гитанас Науседа. Моравецки сподели, че съдружниците от Алианса би трябвало да покачат бдителността си - вероятността от провокации е доста висока.

Думите на полския министър председател идвта два дни, откакто два беларуски военни хеликоптера, които организираха учения покрай границата, нарушиха за малко въздушното пространство на Полша.

Беларуското министерство на защитата отхвърли сходен случай, като упрекна Варшава в " измислици ".

" Трябва да сме наясно, че броят на провокациите ще нараства ", сподели Моравецки на брифинг с Науседа след срещата им. Тя се състоя в полския граничен град Сувалки, който се намира на така наречен Сувалкския кулоар - 80-километровият сектор, който е единствената сухопътна връзка на НАТО с балтийските членки Литва, Латвия и Естония.

Коридорът разделя московския ексклав Калининград от Беларус и се преглежда като евентуална цел за Русия, с цел да изолира балтийските страни при положение на спор сред Москва и НАТО.

Науседа сподели, че Сувалкският кулоар остава " евентуална цел за провокация както от Русия, по този начин и от Беларус “. И добави,че " Вагнер " може да има повече от 4000 бойци към този момент в Беларус.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР