Засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области

...
Засилването на сътрудничеството между България и Италия в редица области
Коментари Харесай

Минчев пред Роберто Фико: Италия е важен партньор на България в ЕС и НАТО

Засилването на съдействието сред България и Италия в редица области разискаха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев и ръководителят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на публично посещаване в България. Това е първата от 12 години публична аудиенция на ръководител на италианския парламент в страната.
 Народно събрание
Италия е дълготраен търговски сътрудник на България и основен вложител в българската стопанска система , уточни по време на срещата ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. В изказване за медиите той заяви, че на диалога са били разисквани опциите за съдействие в разнообразни браншове, измежду които културата и енергетиката. Беше подчертана значимостта за построяването на кулоар № 8 и свързването на Черно море с Адриатическо, както и на въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани, означи Никола Минчев. Той изрази удовлетворението си от извършената двустранна среща като акцентира, че Италия е значим сътрудник на България в Европейския съюз и в НАТО.
 Народно събрание
Председателят на Народното събрание съобщи, че двете страни остро осъждат военните дейности и съветската експанзия в Украйна и прикани към връщане на масата на договарянията. Резултатът от тази експанзия е, че Европейският съюз се изправи още по-единен и мощен, показвайки, че може да се сплоти, да мисли еднообразно и да се опълчва на експанзията, съобщи ръководителят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико. Той изрази убедеността си, че след Плана за възобновяване от пандемията ще има нужда и от План за възобновяване от енергийните проблеми.
 Народно събрание
Роберто Фико благодари на Никола Минчев за гостоприемството и акцентира, че тази среща освен удостоверява другарството сред двата народа, само че и значимостта на парламентарното съдействие, значима част от което е взаимната работа на групите за другарство. Т ой акцентира, че взаимоотношението сред България и Италия в икономическа, комерсиална и културна област безусловно ще продължи.

Роберто Фико уточни, че на диалога е била подчертана значимостта на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Много значимо е да имаме по-силен Европейски съюз и включването на тези страни е от стратегическа значимост за целия Съюз, добави той.
 Народно събрание
Роберто Фико предложения ръководителя на Народното събрание Никола Минчев да посети Камарата на депутатите на Италия като стъпка за усилване на парламентарно съдействие.
 Народно събрание
В Народното събрание ръководителят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико прегледа пленарната зала на Народното събрание и изложбата „ 50 години Златна Варна “, която е отдадена на Варненското златно богатство. Официалното посещаване на ръководителя на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико в България стартира с тържествена гала по полагане на венец пред Паметника на незнайния войник. Гостът беше посрещнат от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР