Засилва се усещането, че служебното правителство иска, чрез промени на

...
Засилва се усещането, че служебното правителство иска, чрез промени на
Коментари Харесай

БСП: Държавната администрация в момента не работи заради незаконните чистки на Радев

„ Засилва се чувството, че служебното държавно управление желае, посредством промени на устройствените правилници на редица институции, да в профил неуместните чиновници, които са назначавани от постоянно държавно управление. Няма по какъв начин да не изкажа подозрение, че по този начин се основават бъдещи пречки за следствие на корупционни практики. Спокойно може да стигнем до извода, че тези дейности преследват една цел – премахване на неуместни чиновници и бързо устройване на правилни на служебното държавно управление фрагменти. “ Това съобщи по време на парламентарен надзор националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков . 
Във въпрос към служебния министър-председател Гълъб Донев той уточни, че са заменени устройствените правилници на над 20 администрации. Гьоков изясни, че устройствените проекти дефинират вътрешната конструкция и организация на съответното ведомство и с него се задава визията на политиките и метода, по който администрацията ще ги ползва, и изрази неразбиране за какво това се прави в този момент, в случай че следва избор на постоянно държавно управление, а служебното държавно управление няма право да задава дълготрайни политики.
Социалистът дефинира като „ комичен “ претекста за смяна на устройствения устав на Агенцията по заетостта, че за интервала 2016-2023 година главният закон, с който тя действа е бил изменян и допълван 12 пъти и това налагало смяна в структурата ѝ, в случай че от 2016 година досега са се сменили 7 държавни управления и никое от тях не е счело, че има потребност от промени. Гьоков разяснява, че има още редица такива образци, които потвърждават нелогичността в дейностите на служебното държавно управление.
„ Надявам се, че сте наясно, че Вие  сте рекордьор в най-новата история на България като длъжностен министър-председател с най-вече чистки и гонения -отстраняване на експерти и назначение на калинките на Радев в държавната администрация “, обърна се към Гълъб Донев заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов .
По неговите думи са уволнени чиновници с над 20-годишен стаж, за които дори не е ясно дали са членове на политически партии, а на тяхно място са назначени хора, които си нямат хал хабер за това, за което са назначени.
„ В Европа и по света има доста страни с политически рецесии, където се редуват избори след избори, както в България, само че там държавната администрация работи с години, тя не е чистена и не разрешава на локалното население да усети, че има политическа рецесия, тъй като държавните институции работят. В България, с помощта на чистката, която извършихте, държавната администрация сега е спряла и не работи. И съществени виновници за това сте Вие и президентът Радев “, уточни Проданов.
Той изясни, че доста от хората са били отстранени непозволено и сега те водят каузи против страната. „ Кой ще заплати тези компенсации? Пак ли българските данъкоплатци ще платят за Вашия опит, наименуван служебно държавно управление, и нещата, които вършите нелегално? “, попита Христо Проданов. 
„ Притеснително е, че служебният министър-председател или не дава отговор на въпросите на народните представители, или прави внушения. Разтревожен съм, защото има и други притеснителни информации. 16 регионални шефове продават да вземем за пример земя - държавна частна благосъстоятелност – 800 дка за по 3 стотинки кв. м. Това служебното държавно управление в действителност е някаква организация за недвижими парцели. Докато ние тук решаваме политически въпроси, те какви въпроси вземат решение? За хазна но в чия изгода? Тъй като там претендентите са едни и същи. Това е притеснително и тук би трябвало да се дадат тези отговори “, съобщи от своя страна зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев  от парламентарната естрада.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР