Засилва се контролът по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците от страна

...
Засилва се контролът по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците от страна
Коментари Харесай

Полицаи се включват в контрола по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците

Засилва се контролът по нерегламентираното изхвърляне на отпадъците от страна на жители и на притежатели и наематели на търговски обекти, заяви на конференция през днешния ден Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна. Проверките ще бъдат освен на територията на града, само че и в курортните комплекси. В екипите се включват представители на Общинска полиция, ще се търси и подпомагане от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Варна. При установени нарушавания ще се сформират актове по Закона за ръководство на отпадъците от инспекторите от екологичен надзор от администрацията и районните кметства, като глобите за физическо лице са в размер от 300 до 800 лева, а за юридическо лице от 1400 до 6000 лева

В летните месеци са установени пропуски в сметоизвозването в регионите „ Одесос “ и „ Приморски “, където има най-голямо нарастване на популацията, уточни Тодор Колев, шеф на дирекция „ Екология и запазване на околната среда “ към Община Варна. По негови данни от началото на годината са наложени наказания в размер на 118 000 лева на компанията по непорочност – ЗМБГ.

Сериозна причина за замърсяването към новите контейнери обаче имат и жителите, които изхвърлят отпадъците си към тях, даже когато са празни. Констатирано е, че съдовете за боклук съзнателно се повреждат – чупят се и се крадат противотежестите и амортисьорите, които автоматизирано затварят капака. Изваждането на боклуци от контейнера от разнообразни лица също води до прахосване на отпадък и вероятно разнасяне на болести. Замърсяване е установено и от страна на комерсиалните изясни, изясни зам.-кметът.

В момента се разисква новата Наредба за публичния ред в града. Публикувани са всички оферти на институции, неправителствени организации и жители, които ще бъдат прегледани, уточни зам.-кметът Тодор Иванов. По думите му най-активни са неправителствените организации за отбрана на животните. Граждани и домоуправители са внесли оферти за налагане на наказания поради звук в етажната благосъстоятелност, за ограничение на достъпа до детски площадки от 22 ч. до 6 ч., за реда и изискванията за развъждане на безстопанствени и домашни животни, за по-драстични санкции при неспазване на чистотата при строително-ремонтни действия и други.

Наредбата ще бъде прегледана от комисиите в Общински съвет – Варна, чиито съвещания са отворени за жителите. Проектодокументът е оповестен на адрес: https://
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР