Засиленият обстрел между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти в

...
Засиленият обстрел между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти в
Коментари Харесай

Засиленият обстрел в Източна Украйна предизвиква безпокойство

Засиленият обстрел сред украинските държавни сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна продължи през днешния ден за втори следващ ден, което е ескалация, която съгласно Вашингтон и техни западни съдружници може да образува предлог за съветско навлизане, съобщи Ройтерс.

Русия отхвърля обвиняванията на Запада, че възнамерява инвазия, а по-рано тази седмица разгласи, че стартира евакуиране на войски от границата с Украйна след привършване на ученията им. Но западни страни настояват противоположното, че още персонален състав и съоръжение идва, като се прави подготвителна активност, която е естествена за дните, предшестващи офанзива.

Финансовите пазари, които са нащрек поради вероятността от въоръжен конфликт в Европа, малко си отдъхнаха след известието през нощта, че държавният секретар Антъни Блинкън са е съгласил да се срещне със Сергей Лавров идната седмица.

Забележимата ескалация на обстрела в Донбас, където украинските държавни сили са изправени против проруски бунтовници от 2014 година, провокира световно безпокойствие от четвъртък.

И двете страни оповестиха, че обстрелът трагично се е нараснал през последните 48 часа, въпреки до момента да не се оповестява за убити.

В четвъртък наблюдателната задача на ОССЕ, която всекидневно записва десетки дребни нарушавания на примирието дневно, разгласи, че е имало съвсем 600 нарушавания, в това число над 300 детонации в последните 24 часа.

Обстрелът в Донбас е най-интензивен от 2015 година заяви през днешния ден по обяд за Ройтерс дипломатически източник, като уточни, че единствено сутринта са били регистрирани 80 нарушавания на примирието.

Кремъл изрази безпокойствие през днешния ден за обстановката в Източна Украйна. „ Случващото се в Донбас е доста обезпокоително и евентуално доста рисково “, сподели представителят Дмитрий Песков.

Предупреждението на Блинкън

 Антъни Блинкън приказва в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Снимка ЕПА/БГНЕС

В най-детайлното американско предизвестие за възможност от война, държавният секретар Антъни Блинкън съобщи в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Русия възнамерява огромно нахлуване против Украйна. Атаката може да стартира със скърпен предлог, като са вероятни подправена офанзива и подправени обвинявания в региона на спора на Киев със сепаратистите, уточни Блинкън.

„ Имаме причина да считаме, че се замисля интервенция под непознат байрак като опрощение за навлизане “, сподели президентът Джо Байдън пред кореспонденти в Белия дом в четвъртък. „ Всички признаци, с които разполагаме, сочат, че се готвят да влязат в Украйна и да нападат Украйна “.

Байдън възнамерява за през днешния ден диалог с водачите на Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша и Румъния, както и на Европейски Съюз и НАТО по обстановката към Украйна. А Блинкън ще се срещне с сътрудници на Мюнхенската конференция по сигурността.

Кремъл отхвърля обвиняванията за планувана инвазия като западна нервност, а Москва разгласи през днешния ден, че танково поделение и две механизирани подразделения се връщат в непрекъснатите си бази в Южна и Централна Русия след учения.

Но в това време Русия настоя да получи гаранции за сигурността си, в това число заричане, че Украйна няма да бъде призната в НАТО, което Западът отхвърля.

В четвъртък Русия изпрати на Съединени американски щати писмо с обвинявания, че пренебрегват настояванията на Москва, като заплаши с неназовани „ военно-технически ограничения “, в случай че няма обвързващи американски гаранции.

Русия разгласи през днешния ден, че президентът Владимир Путин персонално ще следи обучение на стратегическите нуклеарни сили в събота.

Украйна от своя страна омаловажава опцията от масирана съветска офанзива. Според Киев предварителните предизвестия за война са от изгода за Москва, защото пораждат безпокойствие и нанасят вреди на украинската стопанска система.

„ Нашето разузнаване вижда всеки ход, който може да е евентуална опасност за Украйна. Оценяваме вероятността за огромна ескалация като ниска “, сподели министърът на защитата Олексий Резников през днешния ден пред Народното събрание.

Неяснота за желанията на Москва основава и присъединяване на десетки хиляди съветски бойци в учения в Беларус, която граничи с Украйна. Москва сподели, че войските ще се приберат в Русия след края на учението в неделя, само че не уточни по кое време.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, която кацна през днешния ден в Москва за диалози с Путин, загатна, че те може да останат известно време.

„ Ако вземем решение, ще ги махнем за 24 часа. Ако решим месец, ще останат месец. Въоръжените сили ще останат толкоз, колкото е належащо “, сподели той, представен от беларуската организация БелТА.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР