Засилени проверки по пътищата, около заведенията, големите търговски центрове и

...
Засилени проверки по пътищата, около заведенията, големите търговски центрове и
Коментари Харесай

Спасение дебне на празника отвсякъде

Засилени инспекции по пътищата, към заведенията, огромните търговски центрове и на площадите в цялата страна


Безплатна синя и зелена зона през почивните дни в столицата


Полицаи, пожарникари, лекари и екипи на Спешна помощ ще подсигурят сигурността по време на коледните и новогодишните празници в страната. Трите електроразпределителни сдружения у нас също оповестиха, че ще имат дежурни екипи през почивните дни, с цел да се реагира в точния момент при повреди с ел. мрежата.

От Министерство на вътрешните работи се заканиха, че по време на празниците ще бъде засилен контролът по пътищата. “Ще се следи за превишена скорост, опиати, алкохол, дееспособност ”, разгласи министър Валентин Радев. По автомагистралите ще има патрулки с включени буркани, с цел да влияят на водачите да не карат с висока скорост. Столични служители на реда пък ще бдят на всички изходи и входове на София. Ще бъде засилено наличието на униформени към заведенията, огромните търговски центрове и на други места, където има скупчване на хора. “Ще виждате доста служители на реда по време на коледните и новогодишни празници ”, сподели още Радев.

В столицата е оповестена и безвъзмездна синя и зелена зона от 23 декември до 1 януари 2018 година. Градският превоз пък ще се движи с празнични и предпразнични написания във всички дни до края на годината, с изключение на на 28 и 29 декември, когато колите ще се движат както в работен ден. От Центъра за градска подвижност в София оповестяват, че всички съществени линии ще се движат и по време на новогодишната нощ.
 Между 20 и 23 екипа на Спешна помощ в столицата ще бъдат в подготвеност по време на коледните и новогодишни празници. Снимка: Булфото Между 20 и 23 екипа на Спешна помощ в столицата ще бъдат в подготвеност по време на коледните и новогодишни празници. Снимка: Булфото
“Общо 15 екипа на Спешна помощ ще бъдат дежурни във всички дни около коледните и новогодишните празници в област София, а в столицата ще бъдат сред 20 и 23. Както всяка година ще осигурим и две коли за спешна помощ, които да се грижат за сигурността по време на празненствата на площад “Княз Александър I Батенберг ”, обявиха пред “Труд ” от пресцентъра на Спешна помощ в София.

“Енерго-Про Мрежи ” пък са обезпечили 64 екипа за почивните дни. Специалистите разполагат с 618 профилирани автомобила – багери, автокранове, автовишки, високопроходими коли и други. Допълнително за дежурните екипи са обезпечени 317 леки коли с естествена проходимост, настояват от сдружението. В случай на утежняване на метеорологичната конюнктура и пораждане на изключителна обстановка, компанията е в подготвеност да ангажира спомагателни запаси и да пренасочи екипи и техника от един регион към различен.

От “Енерго-Про ” няма да прекъсват електрозахранването на клиенти през празниците, пропуснали да си платят сметката за ток, увериха от компанията. На разположение на клиентите по време на празници ще бъдат и операторите в телефонния център на компанията на 0700 1 61 61.

Общо 75 дежурни екипа на “Електроразпределение Юг ” са в подготвеност да реагират при нужда от премахване на възможни повреди по време на идните коледни и новогодишни празници на територията на Югоизточна България, оповестиха от централата на сдружението. Като увериха, че ще извърнат особено внимание и на местата, където се събират повече хора – зимни курорти, туристически центрове, вилни зони и други Дежурните екипи поддържат връзка с функциониращите непрекъснато 2 диспечерски центъра на телефон 0700 1 0007.

На Коледа и Нова година за сигурността на електрозахранването в Западна България ще се грижат 150 спешни екипа, показаха от “ЧЕЗ Разпределение България ”. В случай на изключителни условия и тежки метеорологични условия компанията може да активизира общо 400 екипа. За клиентите ще работи денонощната телефонна линия 0700 10 010.

От Българска организация за сигурност на храните (БАБХ) също стартират засилени инспекции през идните почивни дни. В Бургас освен ще има дежурни ветеринари, само че и ще се работи за изземване на цялото количество инфектирано месо от трите огнища на трихинелоза, открити в Карнобат и Обзор дни преди коледните празници.

Българският фармацевтичен съюз предизвестява:


Пациентите може да останат без медикаменти


НЗОК не е изплатила дължимите близо 70 млн. лв. за ноември

 03-2 Пациентите могат да останат без медикаменти през коледните и новогодишни празници. Това предизвестяват от Българския фармацевтичен съюз (БФС) във връзка снабдяването на аптеките с лекарства през почивните дни. Причината е, че Здравната каса (НЗОК) е отсрочила заплащането на дължимите суми към аптеките за идната година.

“До края на тази година дължимата сума е 36,990 млн., от които ще бъдат платени 5,255 млн. Неизплащането на средствата ще сложи в риск доста аптеки, работещи по контракт с НЗОК, да не могат да закупят медикаменти, което ще докара до неспособност на пациентите да си ги получат, изключително скъпоструващите, които се отпускат по протокол ”, разяснява Светослав Крумов, основен секретар на БФС.

Той напомни, че пациентите могат да получат медикаментите си единствено на територията на съответната Районна здравноосигурителна каса, което значи, че те няма да могат да ги купят от друга област в страната.

От НЗОК в същото време увериха, че “прехвърлянето на погашение на средствата за първите дни на януари 2018 година няма да заплаши лекуването на здравноосигурените жители, нито работата на аптеките ”.

“Като национално виновна институция, НЗОК е уведомила договорните си сътрудници, че по отношение на идните публични празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или експертите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката – да отпусне, лекарствените артикули, полагащи се на здравноосигурените лица по-рано от регламентирания 30-дневен период, с цел да може всеки български жител да получи нужните му медикаменти за празниците ”, се споделя в известието.

В почивни дни


Какво да вършим, в случай че банкомат ни глътне картата


 03-10 В празничните дни клоновете на банките са затворени и хората нормално прибягват до изтегляне на пари от банкомати. Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е несполучлива и не може да бъде осъществена сега, а парите са регистрирани като изтеглени, потребителите би трябвало да се обадят в прът центъра на банката, издала картата, поучават от Комисията за отбрана на потребителите. В случай, че клиентът не може да се свърже с банката, би трябвало да отиде до някой от клоновете й в първия работен ден и да подаде несъгласие. В 14-дневен период следва потребителят да получи отговор.

Ако отговорът не го удовлетворява, клиентът може да се обърне за подпомагане към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни разногласия.

При тегленето по време на празници има по-голям риск и от обири, защото се употребяват външни банкомати, предизвестяват от комисията.

По съществени посоки


Пускат 18 200 спомагателни места във влаковете


 03-11 БДЖ ще обезпечи още 18 200 места за идните празници. С спомагателни вагони ще бъдат увеличени съставите на някои влакове, които пътуват по главните посоки в страната. От 22 декември до 2 януари в това число, с увеличени сформира ще пътуват влаковете по най-натоварените направления в страната – София-Варна, София-Бургас, София-Пловдив, София-Плевен, София-Горна Оряховица, София-Русе, София-Лом, София-Видин и София-Петрич.

При закупуване на билети за отиване и връщане, могат да употребяват от 10 % до 30 %, припомнят от сдружението.
Клиентите могат да получат информация на телефон 0700 10 200.

В Пловдив


Глоби до 3000 лева за пиратки и бомбички на публични места


Градската администрация под тепетата разгласи война на пироманите в Пловдив, които ги чакат солени санкции от 300 до 3000 лв., в случай че бъдат хванати да гърмят пиратки, бомбички и фойерверки на публични места или ги хвърлят в краката на хората по улиците, площадите, парковете и междублоковите пространства. Изрично е неразрешена и продажбата на пиратки, бомбички и фойерверки по пазарите в града, като нарушителите, в случай че са юридически лица, може да бъдат глобени с
санкции в размер от 300 до 30 000 лева

Екипи на “Общинска полиция ”, “Общинска защита ” и чиновници на шестте районни полицейски ръководства от структурата на Областна дирекция на МВР-Пловдив ще дежурят през петте почивни дни и ще обикалят нонстоп по булевардите и улиците на бъдещата Европейска столица на културата – 2019. В навечерието на миналогодишните празници кметът на Пловдив Иван Тотев издаде експлицитна заповед за безспорна и тотална възбрана за потребление на пиротехнически резултати на площад “Стефан Стамболов ” в новогодишната нощ и се чака в този момент да стори същото.

24-часови наряди ще има през петте почивни дни и в незабавните браншове и отделения на двете държавни лечебни заведения в града под тепетата – УМБАЛ “Свети Георги ” и УМБАЛ “Пловдив ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР