Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите се извършват в

...
Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите се извършват в
Коментари Харесай

Засилени проверки на камиони и автобусите се извършват в цялата страна

Засилени инспекции на товарните коли и рейсовете се правят в цялата страна от през днешния ден до 29 юли. Операцията се организира във всички страни членки на европейската организация на службите на Пътна полиция - TISPOL. Повече за акцията научихме от Иво Никодимов.

Проверките се вършат взаимно от пътна полиция, престъпна полиция, икономическа полиция и автомобилната ревизия. Следи се както за всички типове нарушавания на Закона за придвижване по пътищата - превишена скорост, прилагане на прилагане на предпазни колани, по този начин също се следи за незаконен транспорт на хора, в това число на незаконни имигранти, за незаконен транспорт на товари, за всевъзможни типове стопански или пък престъпни закононарушения, които биха могли да се правят с товарните коли и рейсовете.

Следят се също и документите на самите товари, които се превеждат, техническата редовност на транспортните средства, спазването на регламентите за работа и отмора наблюдават инспекторите на ДАИ, тъй като се оказва, че една от най-честите аргументи за тежки произшествия с товарни коли е точно преумората на водачите и заспиването им зад кормилото, в резултат на което, те изпускат контрола над транспортното средство.
Росен Рапчев - отдел " Пътна полиция " - ГДНП: Това е превантивна интервенция за такива водачи и се гледат извънредно доста тахографските шайби. Времето за отмора е извънредно значимо и това е един главен фактор за настъпване на тежки произшествия с водачи на товарни коли. Голяма част от настъпилите произшествия са по причина, че лидерът не е умрял задоволително и е изтощен и заради заспиване или загуба на надзор над транспортното средство, също по този начин и техническата редовност. Точно такива интервенции откриват дали автомобилът сега е механически изправен.
От сутринта досега са открити 2 механически неизправни товарни автомобила, които, несъмнено, са откарани на наказателни паркинги, където ще би трябвало да се вземат ограничения за отстраняването на техните повреди. И един задграничен водач, който е бил без шофьорска брошура - той също е на углавен паркинг, открива се сега, дали той е дееспособен и просто шофьорската брошура не е в него или изобщо няма такава дееспособност.

На този стадий не може да се каже какви са другите открити нарушавания, тъй като данните ще бъдат систематизирани след края на интервенцията. Това е втората такава интервенция за годината. Те се организират в сезоните, в които придвижването на хора и товарни коли е най-голямо. Третата такава акция ще бъде през есента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР