Защо застрашително намалява обемът на вода в язовир Копринка и

...
Защо застрашително намалява обемът на вода в язовир Копринка и
Коментари Харесай

Инж. Димитър Куманов пред novini.bg: Частните ВЕЦ да работят само при пълен обем на язовирите, а не да ги източват

Защо застрашително понижава размерът на вода в язовир Копринка и има ли заплаха да се повтори безводната обстановка, президвикана от пернишкия язовир Студена? Как се стопанисват язовирите и каква е ролята на страната като регулатор? С тези и други въпроси потърсих за коментар инж. Димитър Куманов, член на УС на Риболовен клуб "Балканка ", който от години следи проблемите с язовирите у нас.

"Смятам, че най-краткият отговор на въпроса за какво няма вода в язовирите, е че те се стопанисват и ръководят неприятно. Тази година е естествена от позиция на хидроложки условия, преваляванията са в границите на естественото, имало е много по-сухи години. Основният проблем в ръководството на комплексните и значими язовири в Източна България като се стартира с язовир Копринка по посока към морето и се мине през Жребчево, Тича, Камчия, Цонево - на всички места има рецесия в разнообразни степени. Най-лошо е ситуацията обаче на бент. Копринка, където сега има 11,7 млн.куб. потребен размер, което е към 8% от общия му размер. В бент. Ястребино също обстановката е неприятна, има 9 млн.кубика, при общ размер от 62 млн.куб., като този водоем се употребява и за питейни потребности, за разлика от Копринка, от който водата се употребява косвено.
Причината е, че на всеки от тези водоеми има Водноелектрическа централа, които преди са били държавни, само че към този момент са частни. Преди и язовирите, и вецовете са били употребявани за балансиране на енергийната система. Сега обаче ВЕЦ-а работи за облагата на частния си притежател.



Язовир Копринка зарежда две Водноелектрическа централа,

като едната централа е на самата стена на водоема, а посредством канал се зарежда и Водноелектрическа централа Стара Загора, които се водят като благосъстоятелност на Енерго про. Отделно водата от язовира се употребява и за напояване на селскостопански насаждения.
Язовир Жребчево, който е четвърти по величина в страната, също е в неприятно положение - от 400 млн.кубика общ размер, сега има 53 млн.кубика вода. Той също зарежда частна водна електроцентрала, която е на стената му. Наоколо бяха направени още 2 частни централи. Според разрешителните им, тези частни централи могат да стартират да работят, когато язовирът се изпълни.

Ако работят преди язовирът да се е напълнил, става неприятно ситуацията, каквото в действителност е.

А настрана от всичко водата от бент. Жребчево се употребява за изстудяване на тецовете в "Марица Изток " като по един канал водата отива до бент. Овчарица и от там се употребява за изстудяване. Това е значима активност. Но това, че частните ВЕЦ-ове точат вода, когато не би трябвало, довежда до сериозни обстановки. Язовирите Копринка и Жребчево са на река Тунджа, а изпод минават кладенците за питейна вода, която е за градовете Ямбол, Стара Загора и други.Тези кладенци за питейна вода обаче взеха да пресъхват, тъй като в коритото на реката отдавна не се изпуска вода от язовирите. Това основава условия за безводие. И го основават частните ползи на притежатели на водни централи, които през годините се менят - ту са от Българска социалистическа партия, ту от Движение за права и свободи...
Министерство на околната среда и водите би трябвало да направи обзор на разрешителните за активността на частните ВЕЦ-ове, които е най-добре да работят единствено, когато язовирите са цялостни догоре. Иначе става рисково и се стига до рецесии както с водата за пиянство, по този начин и за напояване ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР