Министерство на образованието обяви някои промени, засягащи провеждането на изпитите

...
Министерство на образованието обяви някои промени, засягащи провеждането на изпитите
Коментари Харесай

Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите

Министерство на образованието разгласи някои промени, засягащи провеждането на изпитите през идната образователна година.

Очаква се до края на деня да бъде подписан и графикът за външното оценяване. Той планува въпросните изпити след 7. и 10. клас към този момент да се организират в разнообразни дни, разгласи министър Галин Цоков.

„ Ще изместим въпросните изпити със седмица напред, с цел да има повече образователно време за подготовка “, сподели още министър Цоков.

Промените в графика ще позволят едно по-добро и дейно осъществяване на самите изпити, без стрес и натоварване на учебните шефове и учителите, които няма да организират два изпита по НВО в един ден.

Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас “, счита още министърът.

По БЕЛ за 7. клас изпитът ще е на 17 юни 2024 година, а по математика – на 19 юни. НВО по БЕЛ за 10. клас е планувано за 10 юни, а по математика за 12 юни следващата година.

Външното оценяване след 7-ми и след 10-и клас към този момент ще се организират настрана – като за седмокласниците ще е седмица по-късно, надлежно на 17-и и 19-и юни следващата година.

Зрелостниците ще се явяват на изпит по български език и втори избираем предмет надлежно на 17 и 20 май 2024 година

Двете наложителни матури при четвъртокласниците ще бъдат на 27 и 28 май.

Очакват се и по-дълги ваканции – с по пет дни повече. През есента учениците ще почиват между 1 и 5 ноември, а от 23 декември до 2 януари ще бъде ваканцията за Коледа и Нова година.

Междусрочната почивка ще бъде от 3 до 5 февруари. Пролетната отмора от 1. до 11. клас да бъде от 30 март до 7 април, а за 12. клас – от 5 до 7 април.

Ще има и промени в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния най-малко и подготовка и Наредбата, обвързвана с учебното обучение. Няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишение на квалификацията на учителите.

До края на седмицата ще стартира разискването на по-сериозни промени и в образователните стратегии.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР