Защо властите не наричат ​​тазгодишните нови ваксини срещу COVID „бустери“

...
По-рано в пандемията от COVID-19, тъй като признаци на отслабващ
Коментари Харесай

По-рано в пандемията от COVID-19, тъй като признаци на отслабващ имунитет и промени във вируса подтикнаха пускането на допълнителни дози ваксина, здравеопазването властите призоваха американците да потърсят „бустерни“ ваксини, за да подобрят защитата си срещу вируса.

Сега, с актуализирана формула на ваксината, пусната за есента, служителите променят това съобщение, за да се отдалечат от думата „бустер“.

Вместо това лекарите и здравните отдели сега работят върху това да свикнат да наричат наскоро препоръчаните от тази година ваксини „ваксина срещу COVID-19 2023-2024 г.“ или просто „актуализирана ваксина срещу COVID-19 ."

Търсите новата бустерна ваксина срещу COVID? Ето къде да си направите ваксинацията.

На практика на всички американци на възраст 6 месеца и повече сега се препоръчва да получат една доза от тези актуализирани ваксини от Moderna или Pfizer, независимо какви ваксини са получили или не са получили преди.

уебинар, организиран от Американското дружество по инфекциозни болести, озаглавен отчасти „Нова бустерна ваксина и варианти срещу COVID-19.“

„Започваме да мислим за COVID като за грип. Грипът се променя всяка година и ние даваме нова ваксина за всяка година. Ние не „усилваме“ всяка година“, каза Талбот.

Няма повече „първични серии“

Промяната в терминологията произтича от предложение, за първи път подкрепено от панел от външни съветници на Администрацията по храните и лекарствата през януари, за драматично опростяване на графика на разрешените и одобрени ваксини срещу COVID-19.

Повечето американци първоначално получиха „първична серия“ от изстрели, които са били насочени към оригиналния щам на вируса в началото на пандемията. След това беше предложена комбинация от „бустерни“ дози – някои насочени към по-нови варианти – с различни насоки в зависимост от възрастта на човека и какви ваксини са получавали преди това.

Това затрудни някои хора и техните лекари да разберат дали са „в крак с новостите“ с ваксините си. Междувременно все още неваксинирани американци, които искаха да бъдат наваксани, се сблъскаха с необходимостта да преминат през „първичните серии“ дози на старата формула на ваксините, преди да могат да се класират за най-новите версии на ваксините.

The FDA предприе стъпки за опростяване на режима през април, премахване на първоначалните версии на ваксината и премахване на разграничението между „първична серия“ и „бустер“ за повечето хора.

По-късно, когато FDA обяви, че разрешава и одобрявайки най-новата формула на ваксините в понеделник, насочена към щама XBB.1.5 на вируса, в прессъобщението на агенцията не се споменават „бустерни“ дози.

„За да поясня, тези ваксини не биха се считат за „бустери" сами по себе си. Тези ваксини, както беше обявено по-рано, ще бъдат актуализирани с нова формула за есенния и зимния сезон 2023-2024 г.", каза говорител на FDA в четвъртък в имейл.

Други федералните власти се придържаха внимателно към новата терминология.

Изявления от Белия дом и Министерството на здравеопазването и човешките услуги също никога не са използвали думата „бустер“, когато рекламират новата наличност на тези най-нови ваксини.

Проучването на CDC относно новите ваксини попита американците просто дали са готови да получат „нова, актуализирана ваксина срещу COVID-19“.

Но думата „бустер“ все още остава на мнозина други официални страници, включително кампанията на Обединеното кралство за „есенно усилване на ваксините“ в чужбина и прессъобщения в САЩ от някои държавни и местни здравни отдели.

„Ще бъде трудно да започнем да променяме тази терминология, но вече не е бустер. Сега е текущата ваксина за годината“, каза Талбот.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР