Защо в 6-те районна на Пловдив един обяд по европейска

...
Защо в 6-те районна на Пловдив един обяд по европейска
Коментари Харесай

Обяд от 20 лв. порцията ще ядат в Столипиново, Титюков кани съпартийци за оферти по европроект

Защо в 6-те районна на Пловдив един обяд по европейска стратегия за обществено уязвими групи коства 4,32 лв. за храноден,  а този в новия ромски център в квартал „ Столипиново ” ще е 19,5 лв.?  Този въпрос изниква, когато се види последната социална поръчка, на която възложител е зам.-кметът по обществена политика Георги Титюков.
Прочетете още
Преди дни той направи първа копка на обекта, който се намира на улица „ Калина ”, като  цената за строителството на постройката от 475 кв.м ще е 900 000 лв. с Данък добавена стойност, или 2000 лева.  на квадратен метър.



 

Ето по какъв начин ще наподобява центъра в Столипиново за 900 000 лв.!

Оказва се обаче, че освен строителството на обществения ромски център ще е безценен, а изхранването на хората, които ще ползват  услугите му.   Макар всички разноски да се поемат по  добилия популярност европроект за „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи ”,  прави усещане цените,  които ще се заплащат.

Обществената поръчка е на стойност от 300 000 лв. с Данък добавена стойност, като тя би трябвало да обезпечи топъл обяд на 50 лица, ползващи услугите на центъра за интервал от 15 месеца, или към 15 000 порции.  

Поръчката е направена посредством обществена покана до три компании, които  са дали сходни предложения с разлика от няколко  стотинки – към 19,5 лв. на порция. И трите компании имат контракти с Община Пловдив за храна по разнообразни планове, като две от тях са с шефове, които са свързани с партията на Георги Титюков – „ Кауза Пловдив ”.



Едната от тях е „ Д и М Инвестмънт ” с шеф Димитър Митев. Той е и притежателят на сдружението, като бе лидер на листата на „ Кауза България ” за Община Родопи на предишните локални избори. Компанията е записана в село Белащица.

Другата компания е „ Индустриал фууд ”, която също има контракти за храна с Община Пловдив, на които възложител е зам.-кметът по обществена политика. Управител и притежател на компанията е Атанас Георгиев, която той придобива през 2020 годин от индивида на „ Кауза България ” в община Родопи – Димитър Митев.



Третата компания е „ Таксидо Ентъртеймънт " със притежател и шеф Свилена Русева. Тя бе претендент за общински консултант от „ Кауза Пловдив ” на последните местни  избори. В момента тя държи и най-големия контракт за „ Топъл обяд ” в Община Пловдив за 5,6 млн. лв..  Фирмата дава храна за услугата в регионите „ Тракия ”, „ Източен ” и „ Западен ”, а също така е спечелила още 4 публични поръчки.



Въпросният контракт за трите региона за топъл обяд е за период от 4 години, като единичната цена е от 3,40 лв. на храноден  без Данък добавена стойност. През март 2022 година се прави индексация на договора  с 20 стотинки и по този начин порцията за всеки един нуждаещ се става 3,60 лв. без Данък добавена стойност или 4,32 лв. с данъка. 

По контракт компанията на Свилена Русева би трябвало да подготвя чорба, главно постно или локално ядене, десерт един път седмично, както и две филийки самун всеки ден. Минималното количество  за порция чорба е 250 гр., за постно ястия 300 гр., а за месно 250 гр. като местото би трябвало да е най-малко да е 100 грама.  Това коства 4,32 лева на порция.

Офертата по новата поръчка от 19,5 лева на порция, която  е дала Русева, както и другите две компании, за ястия на храноден са:  супа и главно от 350  грама(мин. 100 грама месо или 200 гр. риба, в случай че е месно), десерт 150 грама, както плод и две филийки самун.  Разликата от 5 пъти в цената е поради 200 грама от ястията, 4 плода и десерта седмично.  Разбира се, има разлика в цените, когато се готви за 50 души дневно и за 1000,  само че тук става дума за 5 пъти по-висока цена.  Друг е и въпросът дали от топлия обяд за 4,32 лв. няма да се поставя 200 грама повече, като се прибавя и 4 десерта седмично.

Само за няколко дни комисията, назначена от Титюков е провела договарянето с трите компании и е излязла с решение да бъде определена „ Таксидо Ентъртеймънт "   за реализатор.

 

Повече от ясно е, че в случай че поръчката бе на спортен принцип надали тези цени щяха да бъдат дадени. На процедура Георги Титюков е поканил три компании, с които имат връзка през „ Кауза Пловдив ”, като цените меко казано са „ коментирани ” посред им.

Въпросът е дали тук не става въпрос за явен спор на ползи сред зам.-кмета и трите компании, които печелят публични поръчки за милиони с храненето. 

По безусловно същата стратегия бе построен и  Младежкия център край Гребната база. Чрез него зам.-кметът Георги Титюков си купи автомобил за 80 000 лв., чиято функционалност трябваше да бъде транспортиране на юношески екипи до  дребните обитаеми места. Колата обаче до неотдавна не изпълняваше такава функционалност, а бе употребен като персонална от зам.-кмета.  След, Титюков остава автомобила на паркинга на Младежкия център.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР