Защо Турция изтегля предсрочно посланик Сюлейман Гьокче от стратегическия дипломатически

...
Защо Турция изтегля предсрочно посланик Сюлейман Гьокче от стратегическия дипломатически
Коментари Харесай

Къде сгази лука посланик Гьокче: С Местан? Или с преврата?

Защо Турция изтегля предварително дипломат Сюлейман Гьокче от стратегическия дипломатически пост в България и го запраща за наставление последна глуха линия на света - Гватемала? За дипломатическата рокада, която е част от огромна чистка на турски посланици - общо 30 по света, стана ясно през вчерашния ден от известие на турското външно министерство в Анкара.

Точно година след опита за държавен прелом в Турция, Гьокче ще бъде заменен от 51-годишния Хасан Улусой - посланик от кариерата и специалист в региона на човешките права и интернационалната сигурност.

Досегашният турски дипломат у нас Сюлейман Гьокче се прочу с това, че в края на 2015 година приюти за малко в посолството в София тогавашния водач на Движение за права и свободи Лютви Местан, изпъден позорно с вътрешнопартиен прелом от кардинала и основател на придвижването Ахмед Доган.

По-късно дипломатът показва непосредственост с Местан и новата му партия ДОСТ, на която ръководещата партия на президента Реджеп Ердоган рисково заложи и загуби.

Редица български политици настояха Гьокче да бъде изпъден от България поради грубата си и неприкрита интервенция във вътрешните работи на страната. Външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева обаче е безапелационна, че България няма пръст в решението на Анкара да отзове посланика си в София.

Според специалиста по балкански въпроси и българо–турски връзки Любомир Желев, който е някогашен търговски аташе в Анкара, Гьокче е в недружелюбност към този момент месеци наред. Пред Дарик Желев изясни, че Турция регистрира някои провали във външната си политика и взема ограничения за възкръсване на политиката си на Балканите.

Смяната на дипломат Сюлейман Гьокче е част от смяната в екипа на турското държавно управление, който работи на Балканите и в частност в България, изясни Любомир Желев.

" На 19 юли беше направена огромна рокада в състава на турското държавно управление, като всички министри и виновни длъжностни лица, които имаха по някакъв метод отношение към политиката на Турция към България през последните 1-2 години, бяха заменени. Това е един знак, че Турция прави оценка някои провали в своята външна политика на Балканите и взема ограничения за поправяне на ситуацията и възкръсване на турската политика на Балканите и в България съответно ", уточни специалистът.

Посланик Гьокче от дълго време е в недружелюбност и от четири–пет месеца дейната фигура, която извършва политиката на Турция у нас, е генералният консул в Пловдив Хюсеин Ергани.

" Освен скандалното държание и намесата във вътрешните работи на България има и друга причина Гьокче да изпадне в тотална недружелюбност ", счита Желев.

" Ръководителят на военната задача към посолството в София до преди две години - полковник Али Язъджъ, е един от уредниците на опита за прелом. След като стана персонален адютант на президента, той е задържан и обвиняем за присъединяване в заговора на Фетхуллах Гюлен ", обясни експертът.

Според него Турция си е взела записка от реакцията в България в отговор на грубата интервенция в политическия живот на страната и промяната на посланика е знак, че Анкара има планове да следва една по-различна политика по отношение на България.

" Няма какво да си кривим душата – България и Русия сега са единствените, да кажем, другари - съседи на Турция, на които тя може да разчита. С всички останали страни от своето близко или по-далечно обграждане Турция е в положение на студена война – като се стартира от Холандия, Германия и Австрия – та се стигне до Гърция и Кипър. За Сирия и Ирак да не приказваме ", разсъждава Желев.

Според специалиста новият дипломат на Турция у нас Хасан Улусой най-малко четири месеца след началото на мандата си няма да допусне дейни дейности, които да нервират и провокират неодобрение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР