Защо трябва да има промяна в съдебната система е риторичен

...
Защо трябва да има промяна в съдебната система е риторичен
Коментари Харесай

Явор Божанков: Невъзможни са промени в Конституцията без ГЕРБ, ДПС или Възраждане

" Защо би трябвало да има смяна в правосъдната система е риторичен въпрос - мониторингови отчети, равнищата на корупция в България го допускат. Има два пътя - законодателни промени и промени в Конституцията. Мнозинството е поело ангажимент и работи по законодателни промени, които желаят нормално болшинство. До дни ще предложим първите законопроекти за закриване на спецсъдилищата, промяна в антикорупционния орган и други сфери на правосъдната система, която ще реформираме ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков в студиото на " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че измененията в Конституцията изискват квалифицирано болшинство от 2/3.

" Това значи, че без ГЕРБ, Движение за права и свободи или " Възраждане " такава смяна не може да стане. Ние предложихме не в границите на съдружния съвет диалог, тъй като е ясно, че такава смяна ще изисква и поддръжка на опозицията. Предложихме краткотрайна комисия, в която да вземат участие и те. Беше отказано от страна на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". За първите две бяхме наясно, само че " Възраждане " бяха изненада, тъй като ние в техните дейности видяхме синхрон, въпреки и по-рано да са давали поръчка за друго ", добави Божанков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му това не е спор сред коалиция и ръководещи, а е ангажимент сред партиите и техните гласоподаватели.

" Ако една политическа мощ смята, че в прокуратурата има проблем и че всички кавги с автомагистрали, язовири, къщи за посетители не намират наказателна глоба - то тази политическа мощ би трябвало да се включи в тази комисия. Въпросът със спецсъдилищата не е елементарен за решение, тъй като делата не би трябвало да стопират, те би трябвало да продължат. Голямата тематика с антикорупционния орган, сега всички корупционни кавги " катастрофират " до такава степен. Вече има оставка - тази на Цацаров. Това е стъпка в вярната посока, само че ние нямаме желание да сменим един началник на КПКОНПИ с различен ", акцентира Явор Божанков.

Народният представител разясни, че имат желание да реформират или да основат напълно нов антикорупционен орган, като го разделят на две обособени структури.

" Едната, която се занимава единствено с корупция, и една, която се занимава с нелегално добито имущество и спор на ползи. Искаме да създадем този орган работещ, а освен осведомително звено. В момента КПКОНПИ няма проверяващи функционалности - каквито и доказателства да събере, те нямат стойност. Отново опираме до прокуратурата. Предвиждаме, в случай че откаже да внесе обвиняване, да имаме право да апелираме ", разяснява Божанков.

Социалистът успокои, че делата няма да бъдат прекъсвани и никой няма предпочитание да ги приключи. Той счита, че прокурорите би трябвало да бъдат самостоятелни, а фигурата на основния прокурор да има административна функционалност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР