Защо, след като ДАН е очаквала среща за предаване на

...
Защо, след като ДАН е очаквала среща за предаване на
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: Защо ДАНС не са изчакали, за да документират срещата за предаване на подкупи на Банкова и Коцев?

„ Защо, откакто ДАН е очаквала среща за предаване на подкупи на Банкова и Коцев, не се е изчакало и пристъпило към документирането ѝ, а се е почнало с други следствени дейности, които са осветили създаването на групата? “

Това написа във Фейсбук юрист Андрей Янкулов по „ Антикорупционен фонд “ във връзка вчерашното съвещание на парламентарната комисия, която ревизира дали е имало корупционни практики в Агенция „ Митници “ . Публикуваме цялостния му коментар по тематиката без редакторска интервенция:

„ Вчера на обществено чуване в парламентарната комисия за контрабандата шефът на ДАНС дал с детайлности информация от оперативната разработка на организацията, послужила за започване на наказателното произвеждане от Комисията за противопоставяне на корупцията.

Включително с имена на висши чиновници на Министерство на вътрешните работи с открита съгласно ДАНС съпричастност към контрабандния канал (Живко Коцев като шеф на ОДМВР София, Венцислав Кирчев като шеф на Главна дирекция „ Национална полиция “ и Петър Субев като шеф на Гранична полиция „ Аерогари “).

Включително с име на политик, който „ се познавал “ с хипотетичните контрабандисти (Бойко Рашков), без да излиза наяве обаче има ли открита съпричастност към активността.

Без съответни имена на магистрати, а единствено с изказванието, че хипотетичните контрабандисти имали въздействие в правосъдната система.

Толкова за по този начин наречената „ следствена загадка “ – следващият от множеството сходни случаи, които са брутално удостоверение на обстоятелството, че такова нещо като законно процесуално стимулирана следствена загадка просто не съществува. В взаимозависимост от конюнктурата е налице или изборно поднасяне на информация от следствието, или цялостно институционално безмълвие.

И в този момент го следим в двете комисии – в едната, за Нотариуса, поради „ следствената загадка “ институциите не могат да кажат нищо съответно за открити връзки на висши държавни чиновници с групата му, даже на непублично изслушване; в другата, за контрабандата, макар „ следствената загадка “ институциите могат да кажат каквото им е угодно в каквато конкретика пожелаят, даже на обществено чуване.

За едната се изяснява по какъв начин, видите ли, той Народното събрание нищо не може да направи и това е загуба на време, а в другата виждаме образно по какъв начин може и прави, стига да има предпочитание за подпомагане от другите институции.

Встрани от всичко това, от изказването на ръководителя на ДАНС изплува една прелюбопитна и незнайна до момента детайлност към самата акция.

Според него, шефката на митниците Банкова, нейният заместител и Коцев към този момент били получавали „ блага “ за осъществените или пропуснатите от тях дейности по работа от един от контрабандистите на паркинга на Народното събрание. Т.е. подкупи. ДАНС разполагала с информация за идна нова такава среща на 3 април, когато се очаквало тримата да получат материални облаги за „ застраховане на построения контрабанден канал “. Заради това от ДАНС уведомили КПК да стартират наказателното произвеждане в изискванията на необходимост.

Въпросът е обаче за какво, откакто в този ден се е очаквала среща за предаване на подкупи на Банкова и Коцев, не се е изчакало и пристъпило към документирането ѝ, а се е почнало с други следствени дейности, които са осветили създаването на групата?

В този същия ден, когато следствените дейности към този момент са били ориентирани към парцели на хипотетичните контрабандисти и Живко Коцев е научил за тях, съгласно градския прокурор Кирилова той се обадил на основния прокурор Сарафов по приложението Сигнал да търси среща с него. И на тази среща, съгласно официоза на прокуратурата ПИК, му било казано, че ситуацията му е съществено, а той „ със сълзи на очи “ молил да стане очевидец.

И, в реалност, от лице, което съгласно ДАНС се чакало да получи рушвет в същия ден, станало очевидец, че и с загадка идентичност.

Как може да бъде обяснена тази „ договорка “ тъкмо с „ най-голямата риба “ от хипотетичните корумпирани около създаването на ДАНС? И присъединяване на основния и градския прокурор? “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР