Защо се отложи приемането на еврото у нас, което беше

...
Защо се отложи приемането на еврото у нас, което беше
Коментари Харесай

Защо се отложи приемането на еврото у нас?

Защо се отсрочи приемането на еврото у нас , което беше планувано за 1 януари 2024 година? Този въпрос стана изключително настоящ, откакто в петък служебният министър на финасите.

Пред „ NOVA “ старши откривателят в Института за пазарна стопанска система Петър Ганев разяснява, че решението да не приемем еврото от 1 януари 2024 година е било предстоящо . Причината за това е, че инфлацията е била прекомерно висока през последните месеци. Усилия в действителност са били положени, само че не е бил реализиран нужния триумф.

Икономистът Виктор Папазов от своя страна е безапелационен, че в случай че България влезе в еврозоната по-рано, това ще докара до сливане на хората и съществени други проблеми . Според него приемането на еврото няма нищо общо с кредитния рейтинг.
Папазов е на мнение, че от референдума за единната валута има смисъл . Той се инициира от Политическа партия „ Възраждане “, които сега събират подписка за това.

Икономистът смята, че тук става въпрос за кардинална позиция и е добре народът да бъде запитан . Нещо повече. Българите трябвало да се произнесат за това дали сме съгласни да се откажем от националния ни суверенитет . Не можело такова значимо решение да бъде взето от политици, които по неговите думи нехаели.

Папазов уточни също по този начин, че министър Велкова е трябвало да напише отчет за рисковете от влизането в еврозоната, тъй като позицията на Българската национална банка /БНБ/ била, че ние нито сме подготвени за това , нито щяло да има изгоди за страната ни.

Той посочи също по този начин, че е трябвало да бъде квалифицирано писмо, което е лишило две години. На втората сме влезнали в чакалнята на еврозоната. А сега страната ни се намира в механически отчет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР