Защо Сашо Йорданов промени вота си за Истанбулската конвенция? Евродепутатът

...
Защо Сашо Йорданов промени вота си за Истанбулската конвенция? Евродепутатът
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Сашо Йорданов се поправи за Истанбулската конвенция - след въздържал се, гласува против

Защо Сашо Йорданов промени вота си за Истанбулската спогодба? Евродепутатът гласоподава „ въздържал се ”, след това поправя с „ срещу ”, като по този начин влезе в прорез с общата позиция на ЕНП, която утвърждава текстовете. Не единствено евродепутатът на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки е дал своя вот срещу Истанбулската спогодба през вчерашния ден. Другият, споделил „ не ” на клаузите в документа, е Александър Йорданов от Съюз на демократичните сили, научи Lupa.bg.

Първоначално някогашният парламентарен началник и ексдипломат е реагирал с „ въздържал се ”, само че е втвърдил позицията си с „ срещу ”, като по този начин се размина с общата позиция на ЕНП, която утвърждава текстовете.

Така аритметиката се трансформира - към този момент двама български евродепутати са отхвърлили конвенцията.

Причината? Йорданов е решил да бъде правилен към позицията на Съюз на демократичните сили от години. Сините кардинално са срещу доста от текстовете в документа и първи през 2018-а излязоха с декларация за решението си, като дадоха своите причини.  

Тогава дясната партия изрази противоречие с решението на държавното управление да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската спогодба.

„ Ние не можем да премълчим заплахата да бъдат сложени под подозрение обичайните полезности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се споделя, че пол значи „ обществено построени функции “, вкарва се понятието „ обществен пол “ и се планува децата ни да учат в учебно заведение „ нестереотипни функции на пола “, отсякоха седесарите в позицията си.

Като част от Реформаторския блок тогава, сините предложиха „ положителните ограничения от Истанбулската спогодба, без противоречивите параграфи “, да бъдат признати в националното законодателство и по този метод да бъде обезпечена отбраната на дамите и децата от принуждение. Тогава против приемането на модерните клаузи се оповестиха още „ Обединени патриоти ” и Българска социалистическа партия.

„ С въвеждането на понятието " обществен пол ", т.е. пол по желание, действително дамите се излагат на заплаха от мъже, представящи се за дами, или могат да бъдат сложени в неравностойно състояние по отношение на тях “, пишат сините.
И увериха, че с утвърждението на клаузи от документа, страните, които го ратифицират, „ ще би трябвало да дават статут на емигрант на всеки чужденец, който в родината си е преследван поради „ особености на пола ”. Това ще улесни легалното престояване в Европа на хора, които ще се базират на мъчно доказуеми аргументи за тяхното съображение да търсят леговище “, видяха скрита заплаха от Съюз на демократичните сили.

Снощи, с огромно болшинство, Европарламентът поддържа въвеждането в Европейски Съюз на Истанбулската спогодба. Препоръката бе утвърдена с две обособени гласувания с над 450 гласа от към 600 взели участие евродепутати.

От българските евродепутати „ за ” гласоподаваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от „ Обнови Европа ” - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк,

„ Против ” документа бе само сътрудника им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов се  въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и сътрудниците им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР