Защо реформите и смяната на шефовете в МВР и спецслужбите

...
Защо реформите и смяната на шефовете в МВР и спецслужбите
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов за novini.bg: В спецслужбите има хора, които си нямат представа от професионална работа

Защо промените и промяната на шефовете в Министерство на вътрешните работи и спецслужбите се точи постепенно и мудно и по какъв начин това спъва работата на всяко равнище в държавното ръководство? Разговарям с специалиста проф. доктор Николай Радулов, народен представител от Има Такъв Народ в Народно събрание. Той е лекар на науките, съветник по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на Министерство на вътрешните работи в държавните управления на Стефан Софиянски и Иван Костов. Преподава по проблемите на сигурността в Нов български университет.

В службите към момента не е почнала промяна, а в Министерство на вътрешните работи. ненапълно министър Бойко Рашков работи по въпроса, само че вътрешното министерство е много огромна организация и мъчно се стига до долните управнически равнища.

През последните 12 години ръководство на ГЕРБ, всички структури бяха управлявани от послушни на тях хора.

Мнозина нямат нужната подготовка, обучение, опит за ръководенето на сходни значими звена. Също по този начин там има и доста началници, които са недобронамерени, тъй че измененията ще продължат по-дълго, в сравнение с ни се желае на всички.



Службите за национална сигурност  са под егидата на премиера. Там не би трябвало да се вършат механични съкращения, а да се изготвят прецизни, задълбочени разбори за работата на всеки отдел и шеф. Не бива да се подценява и обстоятелството, че измежду работещите в тези структури има и доста знаещи, можещи и начетени чиновници.

Много деликатно би трябвало да се реформира, само че това единствено за 100 дни няма по какъв начин да се направи.

Вече имах опция да загатна, че примерно в настоящата обстановка, ще ми е забавно да схвана по какъв начин ДАНС е реагирал на построяването на частта от " Балкански поток " и за какво ние от тук сме си плащали на Путин, а Сърбия не е? Лично аз питах по формален ред дирекцията, само че не получих нито един съответен отговор на своите питания.

В умозаключение, ще обобщя, че в този момент ръководството унаследи доста предходни проблеми, че има много компликации във връзка с първичната преценка по тази причина кое е значимо и кое не е. При ГЕРБ кадровата рецесия на всички равнища бе задълбочена. А от близо 25  години насам, всяко последващо ръководство на страната подменя шефовете на спецслужбите, без оглед на това дали могат и знаят, а най-вече по партийни критерии. Така, за жалост, в тези структури към този момент бъка от хора, които си нямат визия от професионална работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР