Защо Путин не обяви пълна мобилизация в Русия? Колко сериозни

...
Защо Путин не обяви пълна мобилизация в Русия? Колко сериозни
Коментари Харесай

Мобилизация, ядрена заплаха, ескалация на войната: какво следва след речта на Путин?


Защо Путин не разгласи цялостна готовност в Русия? Колко съществени са заканите му за нуклеарен конфликт? Как ще се промени ходът на войната? Ето какво знаем дотук:

В извънредно време за послание към народа, в същото време упрекна западните страни, че тяхна цел е " да отслабят, да разцепят и в последна сметка да разрушат "  Русия. Както и в началото на войната, която води в Украйна, Путин заплаши съвсем непосредствено натовските страни с използването на нуклеарно оръжие. За защитата си Русия щяла " да употребява всички средства, които са разполагаем "  и това " не било блъф ".

Кого визира частичната готовност?

акцентира, че ще бъдат призовани единствено резервисти и на първо място тези, които са били част от въоръжените сили, след което са подписали контракт като резервисти и разполагат с " избрани военни знания и опит ". Министърът на защитата Сергей Шойгу изясни, че няма да бъдат призовавани нито студенти, нито наборници. Министърът уточни цифрата от 300 000 резервисти, като в същото време посочи, че запасът в  обхваща 25 милиона души.
Редакцията предлага
Защо мобилизацията не е цялостна?

През миналите месеци постоянно се изказваха догатки, че Путин може да разгласи цялостна готовност. Но той евентуално се е отказал по няколко аргументи. Най-напред би трябвало да промени названието на акцията си, наричана публично " специфична военна интервенция ". Поради това Путин няма по какъв начин да разгласи всеобща готовност - това би му нанесло сериозен удар в очите на неговите поддръжници.

Освен това при цялостна готовност милиони руснаци биха могли да чакат да бъдат призовани и изпратени на фронта. По този метод войната би заела напълно друго място в делника на доста съветски фамилии. До момента на война се изпращаха най-вече професионални бойци и доброволци, в последно време и.

За да тушира тези опасения, Путин на два пъти употребява в речта си думите " частична готовност "  - с цел да стане ясно всекиму защо става дума.

От друга страна, по този метод Путин угоди на ултранационалистите. Напоследък те отправяха от ден на ден рецензии към метода на водене на войната и упорстваха за всеобща готовност. Путин като висш главнокомандващ се оказа в неприятно състояние, защото за първи път получи рецензии от личния си лагер, даже да не беше назоваван персонално.

Директно на фронта ли ще бъдат пращани новите бойци?

Би трябвало да мине време, до момента в който призованите бойци бъдат изпратени в региона на бойните дейности. Те би трябвало първо да преминат образование, което не е ясно какъв брой ще трае. Ако от тях има незабавно потребност в Украйна, те ще се озоват там зле готови, респективно няма да могат да покрият дефицитите в съветската войска.

Вероятно е съветската войска да изиска да изпрати новообучените бойци в атака още в края на тази зима. Но те ще имат потребност и от повече въоръжение. Затова в речта си Путин се разгласи и за увеличение на оръжейното произвеждане.

Колко рискова е тази стъпка за Украйна?

И тук всичко зависи от това какъв брой бързо ще бъдат изпратени в багра новите бойци, какъв брой квалифицирани ще бъдат и по какъв начин ще стоят нещата с тяхната мотивация.

Западните водачи осъдиха заканите на Путин и дадоха обещание поддръжка за Украйна.

Безспорно е, че, а и е понесла обилни загуби при последните офанзиви. В края на август самата тя назова като брой на жертвите си 9000 души. Украинската войска обаче може да компенсира количеството с качество -  с високия си военен дух, тактически умения, доставки на оръжие и разследваща информация от западните страни. Поради това частичната готовност единствено ще укрепи дебатите за спомагателна западна помощ за украинската войска.

Може ли войната да ескалира в допълнение около " "?

Т.нар. " референдуми " в четири от окупираните от руснаците области носят спомагателен ескалационен капацитет. Тъй като няма подозрение, че в последна сметка ще се разгласи съществуването на болшинство за присъединение към Руската федерация - по познатата скица от Крим през 2014 година. Оттам нататък Русия би могла да показва опитите на Украйна да си възвърне областите като нахлуване против своята лична територия. И още веднъж се стига до упоменатата от Путин опасност да отбранява Русия по всевъзможен начин, респективно " при нужда и с нуклеарни оръжия ". Насреща му е обещанието на украинския президент Володимир Зеленски за възвръщане на всички окупирани от руснаците области. И безапелационният отвод на Запада да признае тяхната анексия.

Колко съответни са заканите на Путин?

Това към този момент е неразбираемо и евентуално ще остане по този начин. Преди началото на войната Путин залагаше на екстремни заплахи, предизвестения и неистини - те са част от неговия репертоар от години. потопи в боязън доста хора в Европа още в първите дни на войната. От друга страна, публично Путин постоянно се е обявявал срещу приложението на този тип оръжия или най-малкото е казвал, че си дава сметка за следствията. Съвсем неотдавна - през август - той написа в писмо до Организация на обединените нации, в което показва, че в нуклеарна война може да има единствено губещи и подобен конфликт не би трябвало да стартира в никакъв случай. Но и това в последна сметка може да бъде подложено на тълкования.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР