Защо обемът на търговията между Китай и Съединените щати намалява?Според

...
Защо обемът на търговията между Китай и Съединените щати намалява?Според
Коментари Харесай

Защо обемът на търговията между Китай и Съединените щати намалява?

Защо размерът на търговията сред Китай и Съединените щати понижава?

Според данни от Държавно статистическо ръководство на Китай, общият оборот на китайско-американската търговия през първите пет месеца е 1,89 трилиона юана, понижение на годишна база от 5,5%. Това записва доста по-лошо показване в сравнение с общия напредък на външната търговия на Китай от 4,7% на годишна база за същия интервал. Според статистиката износът на Китай за Съединените щати е 1,38 трилиона юана, също отбелязвайки спад от 8,5% на годишна база.

Има доста аргументи за свиващия се размер на китайско-американската търговия. Джан Сяотао, декан на Института по интернационална стопанска система и търговия на Централния университет по финанси и стопанска система разяснява, че в допълнение към политическите фактори, които са се намесили доста в китайско-американските стопански и търговски връзки, възобновяване на международната стопанска система не е устойчиво, а фирмите имат несигурни упования за бъдещето. Някои поръчки от Съединените щати са трансферирани в Мексико, Югоизточна Азия и Южна Америка. Заради тези и доста други аргументи размерът на китайско-американската търговия също е обиден до известна степен.

Според Джан Сяотао актуалният спад в размера на китайско-американската търговия, изключително спадът в износа на Китай за Съединени американски щати, е обикновено събитие, което се появява на фона на коригирането на световното индустриално разделяне на труда и ускоряването на районните икономическа интеграция. Това демонстрира, че зависимостта на Китай от обичайните експортни пазари като Съединените щати и Европа понижава, а пазарната конструкция става все по-разнообразна. Това не значи, че китайските и американските стопански и търговски връзки се „ разделят “.

Неотдавнашните визити в Китай на основния изпълнителен шеф на „ Тесла “ Илон Мъск и други ръководители от доста водещи американски компании демонстрират, че систематизираното изказване за „ разделянето “ на китайските и американските стопански и търговски връзки безусловно не дава отговор на действителността.

Колм Рафърти, ръководител на Американската комерсиална камара в Китай, също разяснява, че Китай „ постоянно ще бъде доста значима капиталова дестинация “ за американските компании. Заинтересованите от вложения в Китай американски компании изобщо не са малко, а в това време и старите играчи на пазара към момента отхвърлят да „ трансформират веригата си на доставки, която към този момент е съществено интегрирана на китайския пазар “.

Въпреки това някои анализатори припомниха, че свиващият се размер на търговията сред Китай и Съединените щати не значи, че двете страни разделят икономическото и комерсиалното си съдействие. Напротив – зад това стоят някои доста по-дълбоки проблеми и провокации, които би трябвало да бъдат оценени доста по-детайлно, с цел да се стигне до действителните аргументи за протичащото се. 

Цуй Сяомин, откривател в Института за международна стопанска система и политика на Китайската академия за обществени науки, написа, че постоянното възобновяване на двустранната търговия сред Китай и Съединените щати през 2022 година е доминирано основно от мощното вътрешно търсене и ценовите фактори в Съединени щати. Миналата година търговски сътрудници като членовете на НАФТА, АСЕАН и Европейски Съюз усилиха доста износа си за Съединените щати, което беше по-бързо от износа на Китай за Съединените щати.

Цуй Сяомин прибавя, че в общата търговия със артикули на Съединени американски щати делът на Китай е понижен от 14,8% през 2020 година на 12,9% през 2022 година, до момента в който дяловете на Канада и Мексико устойчиво се усилват през същия интервал. Канада да вземем за пример регистрира покачване от 13,9% на 14,8%. Що се отнася до вноса на Съединени американски щати, делът на Китай също понижава, възлизайки на 16,4% през 2022 година, което е спад от 5 процентни пункта от 21,4% през 2017 година До известна степен това отразява спада в относителната конкурентоспособност на китайските артикули в Съединените щати.

Струва си да се означи, че китайските външнотърговски компании към този момент интензивно предизвикват трансформацията и надграждането на продуктите. „ Трите нови продукта “ - електрическите транспортни средства, литиевите акумулатори и слънчевите акумулатори, се трансформират във значима поддръжка за износа на Китай.

Джан Сяотао има вяра, че в допълнение към предприятията, които укрепват развиването на пазара и изследването и развиването на продуктите, Китай би трябвало да продължи да усъвършенства бизнес средата, да се стреми да улови и употребява всички благоприятни условия за съдействие и да печели време и пространство за локалната индустриална промяна и надграждане. В дълготраен проект, професор Джан към момента е „ внимателен оптимист “ по отношение на вероятностите пред китайско-американската търговия.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР