Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос

...
Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос
Коментари Харесай

Учени: Между 3 и 5% от хората не могат да се заразят с COVID-19

Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос търсят учени от целия свят, като допускат кои са слабите места на ковид и за какво някои хора не се заразяват, написа БТВ. Тепърва в гените ни учените ще търсят отговори на още загадки. Имунолози от България вземат участие в проучване на 200 пациенти - мъже и дами, които леко, приблизително и тежко са боледували от COVID-19.
При някои пациенти COVID-19 минава доста леко и те са устойчиви на него. Изследователи към този момент са открили връзка сред нулева кръвна група и негативен резус фактор и по-малък риск от тежко заболяване. Учените допускат, че хората с избрани кръвни групи могат сами да си основат антитела, само че точната връзка към момента остава неразбираема.
 Български доктор отговори има ли кръвна група, предпазена от COVID-19 Български доктор отговори има ли кръвна група, предпазена от COVID-19
За кръвните групи се спекулира от март. Различни разбори на данни демонстрират, че една или друга кръвна група имат някакъв резултат, само че аз не...
Изследователите позволяват, че съществува генетична разновидност, сходна на тази при ХИВ, която предотвратява свързването на вируса с повърхността на белите кръвни кафези. Подобно изменение на човешкия геном се среща едвам при към 1% от популацията. Между 3 и 5% от всички хора по света в никакъв случай няма да се заразят с ковид. Причината са генетични маркери на резистентност, настояват учени от разнообразни страни, които изследват човешкия геном.
„ При 100% имунизирано население 3-5% не реагират по никакъв метод. Част от хората могат по този начин да мутират във връзка с рецептора, че вирусът да не може да проникне “, споделя проф., шеф на Департамент " Имунология " В Института по микробиология към Българска академия на науките. Той изясни и за какво до момента в който едни не се заразяват, други са по-уязвими на COVID-19. „ Мутации в тези гени вършат по този начин, че да се създава незадоволително количество интерферон вид 1, който е основа за бърза реакция на имунната система по отношение на съответния вирус “, споделя ученият. В клиничните изследвания вземат участие 100 двойки, при които единият се разболява, само че сътрудникът не се заразява.
Проф. Ива Угринова от „ Пирогов “ се среща с вируса безсимптомно. „ Имам антитела, много добър титър и към този момент няма да се имунизирам. Интересен случай е една наша колежка, която се падаше непрестанно с някой положителен, тя не се разболя “, споделя проф. Угринова.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР