Защо носът на детето е запушен, въпреки че няма хрема?

...
Защо носът на детето е запушен, въпреки че няма хрема?
Коментари Харесай

Носът на детето е запушен

Защо носът на детето е запушен, макар че няма хрема? На този въпрос няма един отговор. Има доста аргументи за запушването на носа. Най-често се случва вследствие на заразен развой (вируси, бактерии, гъбички).
Трудности с дишането пораждат заради алергична реакция, нахлуване на непознато тяло в носа или на напредък на фаренгиална (небна) тонзила или трета сливица (орган на имунната система).
Запушването може да е реакция на никненето на зъби при бебетата.
Как родителите да схванат, че детето диша мъчно, в случай че към момента не приказва?
Признаците са:
- кихане,

- дишане през устата,

- хъркане и подсмърчане по време на сън

- секреция от носа.
Кърмачетата може да откажат да се хранят, защото до момента в който сучат, не могат да дишат през устата, обяснява педиатърът доктор Дария Тещенкова.

Как да помогнем
Всеки случай е самостоятелен и има друго лекуване. Само доктор може да откри точната причина и да назначи способена терапия.
Най-простото и значимо нещо, което родителите би трябвало да създадат, когато виждат, че бебето има запушен нос, е да му оказват помощ да издуха носа си, в случай че има хрема и да отстранен слузта от носните проходи. Това може да стане благодарение на помпичка.

Често майките капят в носа масло от каланхое, с цел да провокират инстикт на кихане и да го почистят. Това не е нужно, а е и рисково. Всеки билков препарат може да провокира алергична реакция на дребното дете, а следствията може да са доста съществени.
По-добре почистете носа на бебето с назален душ. В аптеките тези устройства се продават и в тях се налива лекарствен разтвор, който с доста нежна бликам почиства и овлажнява горните дихателни пътища. Механичното разчистване на носната лигавица предотвратява заселването на бактерии.
Съществува обаче риск носната лигавица да се разрани от разтвори, които са с друго осмотично налягане (хипертонични разтвори). Затова е добре да се употребяват изотонични физиологични разтвори, в това число морска вода. Продават се в аптеките.
При промиването на носа може да възникне изострен междинен отит. Затова спреят не трябва да е с ориентирана бликам, а с разпръсквач.

Можете да употребявате съдосвиващи капки
Често родителите се опасяват, че детето ще " привикне " към капките. Затова го оставят без лекуване. Когато обаче носът е запушен, а дишането – затруднено, това е доста по-опасно от капките.
Разумното потребление на капки и спрейове, които понижават отока на носната лигавица, е единственият метод за лекуване, който защищава от затруднения.
Използват се съдосвиващи капки за нос, които бързо отстраняват подуването на лигавиците и отпушват носа.
В същото време капките би трябвало да се употребяват прецизно съгласно показанията и предписанието на лекаря, единствено за интервала на лекуване (а не постоянно) и постоянно в сходство с инструкциите за възрастта.
Повечето капки за нос се поставят 2 до 4 пъти дневно и не повече от 5 дни (по-нататъшна приложимост единствено след консултация с лекар).
С този метод няма по какъв начин да се стигне до пристрастяване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР