Защо между източните и западните провинции все още има разлики?

...
Защо между източните и западните провинции все още има разлики?
Коментари Харесай

31 години след Обединението: единна ли е Германия?


Защо сред източните и западните провинции към момента има разлики? Защо хората на изток са по-склонни да гласоподават за крайнодесни политици? Ето по какъв начин наш сътрудник от африканската редакция вижда Обединението 31 години по-късно:

Ако човек се вгледа деликатно в резултатите от парламентарните избори, които се организираха предходната неделя, няма по какъв начин да не забележи следното: че източните и западните провинции на Германия са дали своят вот много друго. В югоизточната част на страната крайнодясната " Алтернатива за Германия " регистрира тук-там по-високи резултати, в сравнение с предходните избори. Същевременно одобрените партии като ГСДП и ХДС/ХСС там регистрираха загуби.

Обединение за едни, разделяне за други
Редакцията предлага
Тези резултати въобще не ме изненадват. Преди изборите посетих градове и села както в източните, по този начин и в западните немски провинции. Порази ме мощното наличие на плакати на " Алтернатива за Германия " (АзГ) на изток - да вземем за пример в градове като Хале, където имах опция да беседвам с локални гласоподаватели и политици. Много желаех да схвана за какво гласоподавателите там към момента изпитват спорни усеща към одобрените партии. Мнозина се усещат изоставени от тях. И вотът за АзГ е метод да изразят недоволството си. Когато има взаимно чувство за неравноправие сред двете обединени елементи, не можем да чакаме чувството за единение да е по-силно.

Студената война раздели Германия на две. В същото време това разделяне сътвори ново чувство за единение сред други страни с близка орис в така наречения социалистически лагер. В Африка, да вземем за пример, измежду страни, тръгнали по социалистическия път на развиване, породи такова чувство за единение и взаимност посред им. Въз основа на социалистическата концепция за потребността от взаимна поддръжка хиляди млади африканци пристигаха в Източна Германия, с цел да работят и запълват потребностите в основни промишлени браншове. Освен това младежи получаваха стипендии, с цел да следват в университетите на Германска демократична република.

Това възприятие за единение сред социалистическите страни се изпари дружно с рухването на Берлинската стена през 1989 година. Някои задгранични служащи останаха в Германия и след нейното Обединение през 1990 година, само че хиляди други трябваше да я изоставен.

Харисон Мвилима

Единството е освен това

Такива исторически събития ни демонстрират следното: единството има доста лица, а съединението се случва на доста разнообразни равнища и е един непрекъснат развой. Струва ми се, че през днешния ден мнозина жадуват за постигането на единение сред хората, районите и обособените страни.

31 години след Обединението на Германия си заслужава да продължим да преследваме идеала за единството като естествено и непрестанно изпитание.

***

Вижте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР