Защо и как кожата изглежда стара? Ако сте от хората

...
Защо и как кожата изглежда стара? Ако сте от хората
Коментари Харесай

Стареене на кожата – кои фактори можеш да ограничиш и как?


Защо и по какъв начин кожата наподобява остаряла? Ако сте от хората които търсят антиейджинг решения, влагат в козметика и процедури, може да е потребно да разберете какво се случва с кожата ви в действителност.

Своите препоръки по тематиката дава доктор Маргарита Къчева.

Стареенето на кожата се предизвиква от два съществени фактора:

1) Вътрешно стареене, което в основата си е просто естествен резултат от миналото време. Това е същият развой, който всички наши органи претърпяват с течение на годините, случва се на всеки от нас и е част от привилегията на остаряването. Вътрешното стареене зависи от генетични и физиологични фактори и е невероятно да се повлияе.

2) Външно стареене, породено от външни фактори. Външните фактори са тези, на които можем да модифицираме експозицията си и да ограничим резултата им върху кожата си.

Познавате ли някой, който наподобява по-млад от биологичната си възраст и знаете ли каква е неговата загадка?

Обикновено тези хора стартират рано битката си с биологичния часовник и залагат на профилактичната рутинна грижа.

Проучванията демонстрират, че най-важният фактор на външното стареене - до момента - е излагането на UV лъчите. Затова ограничете времето си на слънце, не използвайте солариуми, прилагайте всеки ден слънцезащитни артикули.

Други съществени виновници са тютюнопушенето и замърсяването.

Tютюнопушенето предизвиква стареене на кожата посредством два съществени механизма: Чрез резултатите от излагане на цигарен пушек (дразнене на очите, разрастващо бръчки вид „ патешки крайник ” и повтарящи се придвижвания на лицето, свързани с акта на пушене). Също и с увреждане на по-дълбоките пластове на кожата посредством причиняване на оксидативен стрес, повишение на равнищата на матриксните металопротеинази (ензими, които разграждат колагена), понижаване на синтеза на нов колаген и разграждане на еластичните нишки.

Все повече изследвания оферират разнообразни подходи, редуциращи вредата от тютюнопушенето. Пример за това са продуктите за нагряване на тютюн и други сходни категории, при които липсва процеса на горене на тютюна. Последните налични проучвания настояват, че излъчванията, основани от тези алтерантивни артикули, съдържат доста по-ниски равнища на нездравословни отрови и химикали, в сравнение с дима от елементарните цигари. Това обаче не значи, че този вид артикули са без риск и по тази причина цялостното самоограничение е за предпочитане. 

Кожата е значима преграда на тялото за понижаване на резултатите от замърсяването върху нашето здраве, защото не просто ядем и вдишваме токсините от околната среда, а също ги абсорбираме през нея. Всеки ден кожата ни влиза в контакт с микроскопични замърсяващи частици, които са до 20 пъти по-малки от нашите пори. Те минават надълбоко във вътрешните пластове на нашата кожа, където предизвикват инфектиране, дехидратация и прибързано стареене. Най-доброто средство за предварителна защита на този развой е поддържане на здрава бариерна функционалност на кожата с вярна рутинна грижа.

Диетата също се подрежда измежду факторите за външно стареене на кожата. Употребата на рафинирана захар и на храни с висок гликемичен показател, които бързо се трансформират в захари, се отразява освен на фигурата, само че и върху положението на кожата ни.

Вашето тяло разгражда простите въглехидрати като рафинирани захари и бяло брашно и ги трансформира в глюкоза, която по-късно навлиза в кръвния поток. Когато това се случи, тялото създава инсулин, с цел да противодейства на високите равнища на кръвна захар, което води до инфектиране – продуцират се ензими, които се свързват с колагена посредством окислителен развой, прочут като гликиране. При непрекъснатото поддържане на висока кръвна захар този развой разгражда колагена и еластина, допринасяйки за процеса на стареене.

Това не значи, че би трябвало да се откажете изцяло от захарта - в умерени количества тя е изцяло безвредна. Избягвайте крайностите като изцяло отнемане от захар, защото това също може да повлияе на отрицателно върху организма ви.

Промените в метода на живот постоянно би трябвало да бъдат постижими и устойчиви.

Сред другите фактори за външно стареене на кожата са стрес, недоспиване и други, и всички те способстват за понижаване на колагена, нарушение на регулирането на еластина и промени в пигментацията.

Но стареенето на кожата не е единствената причина за бръчките. С напредването на възрастта настъпват подкожни промени, като загуба на мазнини по лицето и изтъняване на костите. Ето за какво, в случай че желаете да запазите младостта си за по-дълго, с времето може да се замислите за по-инвазивни процедури.

За край: Голяма част от процесите, които ни състаряват, не са под наш надзор, само че има външни фактори, които можем да оганичим. Започнете с грижата за кожата си още преди да имате признаци на стареене, тъй като предварителната защита е най-ефективният антиейджинг избор. 

Коя е доктор Маргарита Къчева

Д-р Маргарита Къчева приключва медицина с отличие в Медицински Университет София. Част е от екипа на Клиника по Кожни и Венерически заболявания при Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница София. Полага сполучливо изпита на Европейския ръб по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е реализиране на висок стандарт на дерматовенерологична помощ във всички европейски страни. Д-р Къчева получава най-високото отличие на борда - купата Fellow of European board of dermatology and venereology (FEBDV).
Докторант е към Медицински Университет София за придобиване на научна степен „ Доктор по медицина “.

През 2018 година организира специализация по Дерматохистопатология в Университетска Болница Цюрих, Швейцария.

Асистент е в Медицински факултет към Софийски университет.

Д-р Къчева се е усъвършенствала на интернационалните образования и на практика семинари в страната и чужбина. През 2016 година взе участие в Академия по лазерни технологии в Марбея, Испания. През 2017 година е стипендиант на Европейската Академия по Дерматология и Венерология (EADV), Женева, Швейцария. Юни 2018г. организира образование по дерматохистопатология в Университетска Болница Гент, Белгия. Декември 2018г. организира образование по полово трансмисивни заболявания в Университетска Болница Амстердам, Холандия. Професионалните ползи на доктор Къчева са в региона на клиничната и педиатрична дерматология, полово трансмисивни заболявания, онкодерматохирургия и дерматохистопатология. За повишение на здравната си подготовка в тези области ежегоднo посещава интернационалните конгреси и курсове.

Член е на Българското Дерматологично Дружество и Европейската Академия по Дерматология и Венерология.
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР