Защо хората са смятали, че канибализмът е полезен за здравето?

...
Защо хората са смятали, че канибализмът е полезен за здравето?
Коментари Харесай

Защо европейците са яли египетски мумии

Защо хората са считали, че канибализмът е потребен за здравето? Отговорът предлага взор към някои от по-забавните пукнатини в европейската история: един интервал, в който европейците сме били захласнати от египетските мумии.

Водени първо от вярата, че смлените и подправени човешки остатъци могат да излекуват всичко – от бубонна чума до главоболие – а по-късно и от потресаващите способи за развлечение на викторианските хора, превързаните трупове на античните египтяни са обект на обаяние от средновековието чак до 19 век.

 CairoEgMuseumTaaMaskMostlyPhotographed

През 2016 година египтологът Джон Дж. Джонстън е хазаин на първото обществено разрастване на мумия от 1908 година насам. Отчасти изкуство, частично просвета и частично шоу, Джонстън съумява да пресъздаде цялата атмосфера на викторианските празненства от предишното, само че по съвременен метод – „ Walk Like an Egyptian “ на Bangles свири от колоните, а на гостите се сервира чист джин.

Мумията в действителност е артист, завит в бинтове, само че събитието е напълно сензорно – въпреки всичко се организира в болничното заведение „ Сейнт Барт “ в Лондон.

Днес черният пазар на контрабандни на реликви – в това число мумии – възлиза общо на към 3 милиарда $.

Никой сериозен археолог не би разбинтовал мумия и никой доктор не би предложил на пациент да се лекува с такава. Но обаянието на мумиите остава мощно. Те към момента се продават, към момента се експлоатират и към момента са стока.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР