Защо хората изпитват недоверие към тях, независимо че понижават риска

...
Защо хората изпитват недоверие към тях, независимо че понижават риска
Коментари Харесай

Най-често задаваните въпроси за статините

Защо хората изпитват съмнение към тях, без значение че намаляват риска от инфаркт и инсулт, и даже могат да предотвратят рак и тежко протичане на вирусните инфекции? Преобладава страхът от това, че тези препарати могат да влошат чернодробната функционалност и да провокират увреждане на мускулите? Така ли е в действителност? 

На тези и още значими въпроси дава отговор съветският лекар Анна Кореневич, к.м.н., кардиолог и клиничен психолог. 

1. Съвместими ли са алкохолът и статините? Умерените дози алкохол (1-2 чаши бяло вино или 100 г корав алкохол) могат да се използват даже и приемайки статини. Нищо неприятно няма да се случи, значимото е да не превишавате дозата алкохол.

И напълно не е наложително да пропускате приема на медикаментите, в случай че този ден сте консумирали спиртни питиета.  

2. С какво не би трябвало да се съчетават статините? Те напълно не пречат на приема на други медикаменти, могат да се пият по едно и също време с всевъзможни препарати, назначени ви от доктор. Има единствено един колорит: за приемането на оптимален резултат от статините, е добре да ги приемате вечер едновременно – от 9 до 11 часа.

3. Може ли да се прекъсва понякога приемът на статини? Мит е, че статините претрупват черния дроб, по тази причина изобщо няма смисъл да се прекъсва техният банкет. Точно противоположното, в случай че не ги пиете постоянно или ги вземате през ден, резултатът им внезапно ще спадне.  

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР