Защо документ на ООН за миграцията стана повод за ново

...
Защо документ на ООН за миграцията стана повод за ново
Коментари Харесай

Защо България се отказва от Пакта за миграция на ООН?

Защо документ на Организация на обединените нации за миграцията стана мотив за ново политическо напрежение? Какво съставлява Пактът за миграцията и за какво Българска социалистическа партия и Оперативна програма се тормозиха от документа? Защо без публичен спор ръководещите побързаха да се откажат от него? Разговор сред редовете и страховете в Сутрешния блок на Българска национална телевизия с депутата от Оперативна програма Милен Михов и Любомир Кючуков, шефа на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

Това не е някакво екзотично мнение на Оперативна програма, на болшинството и на българската страна, съобщи депутатът от Оперативна програма Милен Михов.
Информацията, с която разполагаме, това е едно мнение на много страни в Източна Европа - Унгария, Полша, най-малко няколко, в случай че приказваме за Източна Европа. България не е сама в този поток и своите опасения.
Този пакт, въпреки и правно необвързващ, основава избрани стандарти, които страните, подписали пакта, на процедура се задължават да поддържат, изясни Михов.
 Милен Михов, Оперативна програма: Най-общо това са стандарти, които възприемат миграцията като нещо в интерес на страните. Една от задачите на този контракт е да се основат едни нормативни условия с ред отговорности за националното законодателство, в това число медиите, здравните и обществените системи, които да подсигуряват една легална миграция, която се възприема като нещо позитивно за всички страни.
Правителството има решение, само че няма позиция по въпроса, означи Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки. Самият пакт е за безвредна, проведена и законна миграция - става дума за решение на проблемите против противозаконната миграция, изясни той.
 Любомир Кючуков: Пактът не задължава, той дава приоритет на националното законодателство, дава опция да се дефинира законността или незаконността на миграцията, съгласно националното законодателство и едвам по-късно следват всички тези неща, които вършат от мигранта човек.




Целия диалог гледайте във видеото.
 "Още от деня ": Глобалният пакт за миграцията на Организация на обединените нации - коментар на Весела Чернева
Този документ няма наложителен темперамент, няма обвързващ темперамент. Това разяснява в предаването "Още от деня " Весела Чернева, шеф на софийския оф...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР