Защо бангладешката опозиция протестира срещу правителството на шейх Хасина?

...
Полицията в Бангладеш се сблъсква с поддръжници на опозицията, използвайки
Коментари Харесай

Полицията в Бангладеш се сблъсква с поддръжници на опозицията, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми, докато привържениците на Националистическата партия на Бангладеш (BNP) блокираха главни пътища в столицата Дака, за да поиска оставката на премиера Шейх Хасина.

Според BNP десетки нейни поддръжници са били ранени и повече от 120 членове са арестувани.

Тъй като икономическата криза в страната се влошава на фона на нарастващата инфлация и кризата с разходите за живот, BNP проведе огромни протестни митинги през последните месеци с десетки хиляди поддръжници на партията, които излязоха на улицата.

Настоящите сътресения са една от най-сериозните политически кризи, пред които Хасина и нейната партия Лига Авами са изправени през последните години.

Ето какво трябва да знаете:

Защо опозицията демонстрира?

BNP иска премиерът Хасина да се оттегли и следващите избори, предвидени за януари 2024 г., да се проведат под неутрално служебно правителство.

По време на митинг в петък генералният секретар на BNP Мирза Фахрул Ислам Аламгир каза, че няма възможност за „честни избори при това правителство“.

„Всяка важна институция в страната е унищожена и правата на хората са отнети. Повишаването на цените на всяка първа необходимост направи живота на хората нещастен“, каза Аламгир пред своите поддръжници.

BNP, чийто лидер и бивш министър-председател Халида Зия на практика е под домашен арест по обвинения в корупция, по-рано обвини Хасина в манипулиране на вота през 2014 г. и 2018 г. Awami League многократно отхвърли обвиненията.

Хасина, която поддържа строг контрол от идването си на власт през 2009 г., е обвинена в авторитаризъм и нарушения на човешките права, както и в потискане на свободата на словото и потискане на несъгласието.

Нейните сили за сигурност са обвинени в задържането на десетки хиляди опозиционни активисти, убийството на стотици в извънсъдебни сблъсъци и изчезването на стотици лидери и поддръжници.

Елитните сили за сигурност на батальона за бързо действие (RAB) и седем от неговите висши офицери бяха санкционирани от Вашингтон през 2021 г. в отговор на тези предполагаеми нарушения на правата.

Каква е позицията на правителството?

Досега правителството отхвърли исканията на опозицията, заявявайки, че назначаването на служебно правителство е противоконституционно.

През 2011 г. Върховният съд на южноазиатската нация отмени 15-годишната конституционна разпоредба, която позволяваше на действащото правителство да прехвърли властта на неизбрана безпартийна временна администрация, за да наблюдава нови парламентарни избори.

Международната общност реагира ли?

По-рано този месец регионалния активист за Южна Азия в Amnesty International каза, че ескалиращото напрежение в Бангладеш е „тревожно“.

„Хората трябва да са свободни да протестират и да не са съгласни. Като заглушава гласовете им, правителството сигнализира, че наличието на различни политически възгледи не се толерира в страната“, каза Ясасмин Кавиратне, призовавайки полицията да „проявява сдържаност“.

Съединените щати призоваха правителството на Бангладеш да проведе свободни и основани на участие избори, тъй като се твърди, че последните два национални избора са били помрачени от твърдения за манипулиране на вота.

По-рано тази седмица 14 американски конгресмени писаха на американския посланик в ООН за провеждане на честни избори в Бангладеш с посредничеството на ООН и неутрални партии.

Правителството на Бангладеш обвини САЩ и техните западни съюзници в намеса във вътрешните работи на страната.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР