- Защо арестуваха Бойко Борисов?- Заради подозрения за корупция. -

...
- Защо арестуваха Бойко Борисов?- Заради подозрения за корупция. -
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Битката между МВР и прокуратурата е вредна

- Защо арестуваха Бойко Борисов?
- Заради съмнения за корупция.
- Като правист каква оценка давате на дейностите на Министерство на вътрешните работи и Бойко Рашков?
- Точно тъй като съм правист, не бих дала оценка за доказателства, които не познавам. Прокуратурата трябваше да образува досъдебно произвеждане и да стартира събиране на доказателства. След което, в двумесечен период, да излезе пред обществото и да съобщи: " Събрахме задоволително доказателства. Повдигаме обвиняване на Борисов и Горанов и внасяме обвиняване в съда " или " Не събрахме задоволително доказателства. Прекратяваме делото. "
- Прокуратурата регистрира нарушавания в реда, по който се правят дейностите на Министерство на вътрешните работи.
- Тази борба сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата е нездравословна изобщо за възприятието за правдивост, което хората желаят да усетят. Докато Министерство на вътрешните работи и прокуратурата мерят какви доказателства кой събрал или не събрал, няма да има правдивост. С това туптене на топката, прекачване на отговорност и обвиняване само към Министерство на вътрешните работи няма да се стигне до оня резултат, за който хиляди хора стачкуваха по площадите.
- Има ли смисъл да обсъждаме тематиката за форсмажора или той към този момент отиде в коша?
- Има огромен смисъл. В последните дни се изговориха доста погрешни неща и небивалици от хора, които може би не познават материята. Всякакви представители чух, освен политици - анализатори, икономисти - да споделят, че това е безсмислено, че няма потребност, даже някои споделиха, че такава формула не съществува в българското законодателство.
Първото изказване, че това го няма в българското законодателство - в Търговския закон е написано. Просто френското фразеология " форсмажор " е преведено на български и се споделя " непреодолима мощ ".
Второто, което чух, че това е просто хрумка на Българска социалистическа партия или на вицепремиера на стопанската система - не е правилно. Не е правилно и, че не сме го обсъждали в обединението.
Първо, самодейността пристигна от българския бизнес. Целта на това предложение е да защитим българските компании и българското произвеждане - да не банкрутират и да не освобождават служащи, които да останат без заплати. Инициативата идва от писмото на БТПП до Кирил Петков, до мен и до Теодора Генчовска, в което безусловно написа: " Моля да бъде публикуван от Министерски съвет, респективно от Министерството на стопанската система, акт, общ или за настрана събитие ", който да им служи за документ. Зад БТПП стоят 50 000 български компании.
Има второ писмо от друга работодателска организация - Камара на строителите: " С гореизложеното Ви молим Министерски съвет да одобри разпореждане, с което да ни даде инструкции към организациите, издаващи документи, с цел да се спасим от банкрути... " Българска стопанска камара издава такива документи - там са 40 000 компании. Т.е. няма тук прищявка на Българска социалистическа партия или на вицепремиера и министър на стопанската система.
По въпроса, че не е обсъждан в Министерски съвет. Разбира се, че не е по този начин. Когато получихме писмата, преди две съвещания разисках с сътрудници от Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах: " Съгласни ли сте да предприемем ограничения? ". Отговорът беше: " Да, само че го направете деликатно, проучете, с цел да не създадем някой проблем. " И какво се случи по-късно - направихме изследване по какъв начин е организиран форсмажорът в целия свят. След като направихме тези изследвания и откакто подготвихме акта, по молба на компаниите, последва, естествено, разискване и координиране.
Ние имаме и политическа, и административна, и съдружна просвета. И не бих си разрешила да върша каквото и да е, без екипът да го разиска. Министерство на външните работи, с цел да не нарушим интернационалните контракти: " Съгласуваме без бележки и оферти. " Министерство на правосъдието, с цел да не нарушим българските правила и българското законодателство: " Съгласуваме плана за форсмажор без забележки. " МТСП, с цел да не създадем проблем с бежанците и приемането на доставки за филантропична помощ: " Съгласуваме без бележки. " Министерство на здравеопазването, с цел да не спрем някоя от доставките за КОВИД-болниците: " Съгласуваме без бележки. Текстът ви е добър. " Министерство на околната среда и водите - без бележки. И тъй наречените
Не единствено, че е разисквано, това е написано и потвърдено от сътрудниците. И до Министерството на нововъведенията е изпратено писмо. Още нямаме отговор, само че в сряда, когато обявихме предлагането за форсмажор, нямахме нито един отвод. Макар че това е подписано от ръководителите на министерствата и основните секретари, зад това стои екип от доста специалисти.
Ако мога да обобщя, самодейността пристигна от българските компании. Целта е да ги защитим - да не банкрутират и да не освобождават хора от работа.
- Как да разбираме, когато съдружният ви сътрудник от Политическа партия в лицето на Даниел Лорер сподели, че форсмажор няма да бъде въведен?
- Ако в действителност настройките са, че не трябва да го вкарваме, ще го обсъдя с сътрудниците, несъмнено, няма да вземаме еднолични решения - в случай че не са съгласни, да си отдръпват подписите от тези писма.
Дано след няколко месеца, като стартират да банкрутират компании затова, да не се сетим за този диалог, обаче със забавяне. Защото ми е малко дежа вю. Много скоро ми е пред погледа предлагането на Българска социалистическа партия преди 2 години за Закона за спекулата, на което президентът наложи несъгласие и не влезе в действие. Тогава беше същата реакция: представители, сътрудници, депутати - всички скочиха против нас. Днес даже видях същите хора да упрекват държавното управление, че не постанова таван на цените. Дано да не стане по този начин и с форсмажора - след няколко месеца да се сетим, че е трябвало да го създадем, само че да е прекомерно късно за някои български компании.
- Как ще се справите с преодоляването на цените?
- Има няколко стъпки, към този момент предприехме такива. Първо, да осигурим предложение, т.е. да има задоволителни количества. Търсенето да не пораства по този начин, както за една нощ стана с бензина - внезапно голямо търсене. Това основава недостиг и подвига цените. Т.е. да има естествен пазарен развой - предложение и търсене. Това е гаранция, че ще има естествени пазарни цени.
Второ - не преставам да настоявам, че някои търговци спекулират. КЗП направи инспекции в над 400 магазина. Ще дам данни отпреди една седмица, може да са се трансформирали към този момент. Не може да са ти доставили олиото в магазина на 3,21 лева с Данък добавена стойност и да го продаваш на 6,49 лева - с 3,28 лева надценка. Да се опитваш да трупаш 100% облага в този миг, в който хората са небогати, изплашени, натрупат им се сметки за ток - да правиш пари на гърба и на паниките на хората, не го разбирам.
Когато се заприказва за таван на цените, ни упрекнаха, че това е социализъм. В Гърция господин Мицотакис наложи таван на облагата на компаниите. Т.е., в случай че ти доставят олиото на 3,21 лева и го продадеш на 6,49 лева, в Гърция ти лишават лиценза и ти закриват компанията. Г-н Мицотакис не е от социалистическото семейство. В доста страни се наложи таван на цените, забрани се износът на избрани артикули, и там ръководят разнообразни държавно управление. В Испания са социалисти, в Унгария господин Орбан не е.
Не предлагам таван на цените, само че споделям, че е допустима мярка. Но обвиняванията, че това не е положително, тъй като го предлага Българска социалистическа партия, не работят. Предлага се от целия свят, от разнообразни ръководства, когато си угрижен за народа си.
- Каква е оценката ви за дейностите на Путин в Украйна?
- Това е война. Нямаме съмнения какво съставлява протичащото се. Народно събрание на Българска социалистическа партия има групова позиция - това е експанзия, която осъждаме.
- В България идват американски елементи. Съгласна ли сте?
- Не, и не подкрепихме това предложение на Министерски съвет.
- Кирил Петков разгласи, че американски войски ще поддържат нашия батальон.
- Да, това беше обсъждано доста от дълго време, още Стефан Янев беше министър на защитата и той го предложи в Министерски съвет - дефицитите на българския батальон да бъдат попълнени със сили на НАТО извън. Ние тогава гласувахме " въздържали се " с мотив, че не сме страна във войната. Ние не участваме във война, с цел да го вършим.
- Прав ли е президентът, като споделя, че който вземе решение за даване на въоръжение, въвлича България във война?
- Категорично е прав. Това е и наше мнение, и го казахме доста от дълго време.
- Всички европейски страни членове на НАТО, отвън България и Унгария, поддържат Украйна с оръжие. Те въвлечени ли са във война?
- Това си е тяхно решение. Решението на България би трябвало да зависи единствено от българските държавни органи - държавно управление и парламент. Ние, като сътрудник и като коалиция " Българска социалистическа партия за България ", изразихме своята позиция - да не се доставят оръжия. Това е непосредствено замесване на България във война и ще има последствия за нас.
- Позиция на Асен Василев или позиция на държавното управление е, че няма да има договаряния за нов контракт с " Газпром "?
- Не сме обсъждали в държавното управление тази тематика и нямаме решение. Договор имаме до края на годината. Нямам информация дали са почнали договаряния. Когато се срещнем с обстоятелствата, ще дадем позиция.
- За първите 100 дни от вашето ръководство българите се оказаха още по-бедни. Защо?
- Има доста аргументи - и справедливи, и субективни. Обективните са, че войната и наложените наказания се отразиха на целия стопански и обществен живот. Една от аргументите са повишение на цените на тържищата, на енергоносители - това са обективните фактори.
Има и субективни. Бюджетът, който приехме за 2022 година, е доста добър и беше най-социален. Но към този момент не дава отговор на променената обстановка след войната, на растежа на цените. Затова мисля, че тази субективна причина би трябвало да бъде отстранена с една актуализация на бюджета доста скоро. Тази актуализация да е с две цели - повишение на приходите и стабилизиране на стопанската система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР