Защитена от изчезване птица от вида египетски лешояд е била

...
Защитена от изчезване птица от вида египетски лешояд е била
Коментари Харесай

Бракониер застреля застрашен от изчезване египетски лешояд край Джебел

Защитена от изгубване птица от типа египетски лешояд е била открита мъртва край Джебел . По птицата имало следи от огнестрелно оръжие. Това оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Птицата с име Бояна е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и образувал двойка в дивата природа на България.

В Българското сдружение за отбрана на птиците постъпил обезпокоителен сигнал от GPS-a, с който е била маркирана птицата . Екип на БСЗП е посетил мястото и разкрил безжизненото тяло на лешояда.

Сформиран е междуинституционален екип с присъединяване на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая стартира следствие за изясняване на събитията към гибелта на рядката птица. Образувано е досъдебно произвеждане и следствието продължава.

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80% , като през днешния ден у нас гнездят едвам 26 двойки от емблематичния тип.

Египетският лешояд е международно заплашен тип и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е предпазен и неговото гонене попада под наредбите на Наказателния кодекс, който планува наказване отнемане от независимост до 5 години и санкция от 5 000 до 20 000 лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР