Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за

...
Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за
Коментари Харесай

Бедствието в Карловско: Проблем с настаняването на хората, проверяват извършената сеч в района

Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за възнаграждение на депонирания боклук, които сега са 95 лв. на звук. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, за което ще издаде заповед, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Според напътствията в заповедта при депониране на отпадъците, формирани при отстраняването на последствията от наводненията на територията на общините Карлово, Марица и Калояново, няма да се заплащат отчисления от такси.

Съгласно Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) общините заплащат отчисления в размер на 95 лева./тон по чл.64 и обезпечения почл. 60 от ЗУО, които се дефинират от притежателите на депата.

За да се предотвратят екологични вреди и нерегламентирано изхвърляне на боклуци, ще се упражнява повишен надзор на количествата и типа на депонираните боклуци, формирани в следствие от отстраняването на последствията от наводненията на територията на засегнатите общини.

Сред дейностите, които Министерство на околната среда и водите подхваща, е и ускорена процедура за отделяне на краткотрайни площадки за едрогабаритни битови боклуци. В тази връзка шефът на РИОСВ-Пловдив осведоми кметовете за нуждата от обезпечаване на такиви площадки за събиране на отпадъците от бедстващите обитаеми места.

Това ще разреши на семействата безплатно да предават едрогабаритни боклуци (електрическо и електронно съоръжение, биоразградими и др.отпадъци), до достигането им до лица, притежаващи съответните разрешителни/регистрационни документи по Закона за ръководство на отпадъците.

Действията, които следват от заповедта на министъра на околната среда и водите, са част от помощта на държавното управление към потърпевшите и локалната власт.



Междувременно Министерство на земеделието, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата стартират инспекции на осъществената сеч в региона на наводненията в Карловско. Целта е да се установи дали има позволени нарушавания и дали тези действия имат връзка с бедствието.

По-голям остава казусът с настаняването на бедстващите хора. 7 къщи са изцяло разрушени, 60 са необитаеми, а 84 са негодни за живеене. Министерството на защитата е уверило, че ще даде контейнери, които стават за живеене, даже и в есенно-зимния сезон.

Заместник-кметът на Карлово Данка Люртова сподели в ефира наче в най-тежко засегнатите села има потребност от помощ от доброволци, както и от малкогабаритна техника.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР