Засега няма доказани нови варианти на COVID-19, предизвикващи по-тежко прекарване

...
Засега няма доказани нови варианти на COVID-19, предизвикващи по-тежко прекарване
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Няма доказани нови опасни варианти на COVID-19 - Здраве

Засега няма потвърдени нови разновидности на COVID-19, предизвикващи по-тежко превозване на болестта, уточни за Българска телеграфна агенция проф. Тодор Кантарджиев - консултант на Столична община по здравни въпроси, който разяснява новото разпространяване на вируса в Китай.

Вариантът, който е сега в Китай, е същият като разновидността, циркулиращ в Европа и в Северна Америка, сподели той.

Предполага се, че по-лесно се предава от човек на човек, второ – има по този начин нареченото имунно бягство, и трето – няма никакво доказателство, че предизвиква по-тежко заболяване от останалите разновидности на Омикрон, означи проф. Кантарджиев.

Той посочи, че признаците на този нов вид, който е клон на разновидността Омикрон, са същите както на циркулиращия през последните месеци преобладаващ вид в Европа.

От Министерството на здравеопазването през днешния ден осведомиха, като означават, че през последните седмици броят на случаите на болестта се е нараснал доста.

Засега по последните данни от Националния център по заразни и паразитни заболявания за първата половина на месец декември 2022 година има данни за повишение на разновидността BQ.1 на Омикрон, който от 2% през ноември, през декември е 8%, сподели още проф. Кантарджиев.

Той разяснява и случаи, при които има загуба на подушване, само че няма потвърдена зараза с ковид .

„ При инфекции на горните дихателни пътища, свързани с ринит (хрема), се понижава опцията на обонятелния анализатор да разпознава обособените миризми и усети “, изясни проф. Кантарджиев.

Според него пикът на грипа у нас се чака през февруари.

В момента в Европа и у нас господства разпространяването на сезонен грип А в двата подварианта – единият е А (H3N1), който е по-голям % от случаите, и другият е А (H1N1), посочи той.

При грипа има по-кратък инкубационен интервал, както и развиване на признаците на болестта в границите на два часа, само че лабораторната диагноза е най-хубава, напомни проф. Кантарджиев.

Той предложи на хората да се съветват с доктор, с цел да предпише антивирусно лекарство, което да се взема при поява на признаците. При случай на болен останалите членове на фамилията вземат от препарата в дребни дози профилактично, с цел да не се заразят.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР