Засега не се дискутира възможността ЕС да заведе арбитражно дело

...
Засега не се дискутира възможността ЕС да заведе арбитражно дело
Коментари Харесай

ЕС обмисля да наложи таван на цените на тока

Засега не се дискутира опцията Европейски Съюз да заведе арбитражно дело против Русия за несъблюдение на договорите за газови доставки. Това разяснява евродепутатът от групата на социалистите и демократите Цветелина Пенкова на среща с български публицисти в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.
Тя изясни, че енергийните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят на изключителна среща, която ще се състои на 9 септември в Прага, налагането на таван на цените на електрическата енергия. Друга тематика, която министрите ще преглеждат, е премахването на газовите електроцентрали от актуалната система на Европейски Съюз за установяване на цените на електрическата енергия.
Други хрумвания, които се разискват от европейските институции за преодоляване на цената на тока за бизнеса и потребителите, е вероятно налагане на таван на цените на газа, както и пренасочване на свръхпечалбите на енергийните компании поради високите цени на електричеството и енергоносителите към стратегии за поддръжка на индустриалните консуматори и семействата.
Цветелина Пенкова напомни, че в Европейски Съюз се разисква и вид за образуване на общи доставки на газ за всички страни членки. Основен конкурент на тази концепция е Германия, чието ползване доближава към една трета от общото ползване на природен газ в блока. Заедно с Италия двете страни образуват към половината от потреблението в Европейски Съюз. Основните опасения на Берлин са свързани с това, че поради огромното ползване си доставя газ на по-ниски цени, с които на процедура може да субсидира други страни с по-високи доставни цени.
В обстановка, в която " Северен поток 1 " обаче е спрян и газ от Русия по него не се доставя, Германия може да види смисъл и изгоди и от тази концепция, уточни Пенкова. По думите й Германия счита като съществени свои различни снабдители Канада, Съединени американски щати и Катар за полутечен газ (LNG), както и Норвегия за тръбен газ.
Пенкова разяснява, че енергийната диверсификация на Европейски Съюз е трябвало да се реализира в точния момент, още преди повече от 10 години. Диверсификацията, т.е. доставките на енергоносители от голям брой разнообразни източници, е комплициран развой, който изисква време за реализация и не взема решение краткосрочния проблем с газовите доставки, разяснява още тя. Риск при незабавната подмяна на съветските доставки е Европейски Съюз да сътвори взаимозависимост към различен снабдител на газ, да вземем за пример Азербайджан, който се обрисува да стане водещ снабдител на синьо гориво и за България, сподели българският евродепутат.
Що се отнася до финансирането на помощите за семействата и бизнеса, Пенкова уточни, че то може да пристигна от налагането на тавани на цени, от пренасочване на непредвидените облаги на енергийните компании, посредством преправка на проектите за възобновяване на страните членки и пренасочване на част от средствата, както и посредством пренасочване на средства от други планове, финансирани с европейски средства, които не могат да бъдат осъществени поради забавени доставки.
Според обява на Ройтерс, в която организацията се базира на неназован документ, на срещата си на 9 септември енергийните министри ще обсъдят и предлагането на незабавна ликвидна линия за участниците на енергийния пазар. Финландия и Швеция към този момент утвърдиха сходна ликвидна поддръжка на национално равнище, с цел да предотвратят възходящите условия за поръчителство поради риска от банкрут на енергийните компании.
Енергийните министри на Европейски Съюз също по този начин ще обсъдят вероятни ограничавания на маржовете, които енергийните тържища могат да желаят, както и краткотрайно прекъсване на европейските пазари на енергийни деривати. Предприятията за комунални услуги продават по-голямата част от електрическата енергия си авансово, с цел да подсигуряват избрана цена. За задачата се подписва съглашение, което изисква от тях да подават най-малък марж по сметка като защитна мярка, в случай че не изпълнят отговорностите си. Маржин прът поражда, когато средствата в сметката за маржина са под минималното условие за договорка. Така фирмите са принуждавани да обезпечават повече пари, което изцежда ликвидността им.
Според друга обява на Ройтерс, в която се цитира испанският министър на енергетиката Тереса Рибера, енергийните министри на страните от Европейски Съюз ще обсъдят на изключителната си среща на 9 септември и налагането на таван на цените на съветския газ, внасян от Европейски Съюз. Идеята беше стартирана от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в деня, в който Г-7 се схванаха за таван на цената на съветския нефт. На срещата с публицисти обаче Пенкова уточни, че към момента няма ясна визия по отношение на възможни ограничавания и дали те да обиден единствено съветския вносен газ или вносния газ като цяло.
Инвестор БГ
" Ренесансът " на въглищата
Световното ползване на въглища скоро ще нарасне до рекордно високо равнище, следено последно преди 10 години, по данни на Международната организация по енергетика (МАЕ), написа Business Insider. Междувременно цените на въглищата на международните пазари към този момент стигнаха извънредно високо равнище, до момента в който се вършат опити за намиране на надеждни и относително евтини източници на сила. Например въглищата за доставка идващия месец на борсата в Нюкасъл, Австралия, доближиха рекордно високо равнище преди два дни, от 458 $ за звук. А цените на въглищата в Европа също са покрай върха.
При това въглищата си остават " най-мръсните " от всички съществени изкопаеми горива. Заради антируските наказания и лимитираните доставки на енергийни първични материали от Русия въглищата претърпяват самобитен " подем ".
Според прогнозите на МАЕ тази година потреблението на въглища в света ще се увеличи рекордно. Това към този момент се следи, изключително в Китай, който форсира одобряването на нови електроцентрали, употребяващи въглища, и в Германия, която възобнови работата на " консервирани " електроцентрали на въглища.
На Европа може да се наложи да внася въглища даже от Австралия, счита Оле Хансен, основен пълководец по суровинните артикули в Saxo Bank. Което пък на собствен ред може да подтиква нарастването на добива на въглища в Австралия.
Money.bg
Германия срещу таван за цената на газа
Европейският съюз може да не се съгласи с въвеждането на таван на цената на съветския газ поради позицията на Германия. Берлин се притеснява, че тази мярка може да докара до цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия. Това заяви вестник " Политико " в сряда. Един европейски посланик разкритикува Германия, като я назова " проблем ", защото " лишава прекалено много време, с цел да вземе решение по въпроси като ценовите тавани ". Според вестника публични лица в Берлин считат, че би трябвало да се съсредоточат върху " по-малко провокативни ограничения " за битка с възходящите цени на силата, като налагането на налог върху свръхпечалбите на енергийните компании. Изданието отбелязва, че помощникът на немския канцлер Олаф Шолц по икономическите въпроси Йорг Кукис се е срещнал във вторник с представители на Европейската комисия, с цел да се опита да отбрани позицията на Берлин.
Германия се притеснява, че в отговор на въвеждането на таван на цените Москва може изцяло да спре доставките на газ, което ще удари изключително Централна Европа - Чехия, Словакия и Румъния. Намаляването на доставките от Русия ще наложи Германия да споделя своя газ с други страни в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, което ще понижи личните й ресурси, отбелязва вестникът.
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР