Засега Корнелия Нинова не е застрашена от вътрешната опозиция, но

...
Засега Корнелия Нинова не е застрашена от вътрешната опозиция, но
Коментари Харесай

Бризът на промяната в БСП

Засега Корнелия Нинова не е застрашена от вътрешната съпротива, само че резултатите от някои от идващите избори ще са определящи за ориста й отпред на Българска социалистическа партия

© Надежда Чипева Още по тематиката
За кого са парите от златната дупка във Варна

Отговорът на въпроса към този момент се свежда до две версии, " по-невинната " от които е - за финансиране на вътрешно-партийната съпротива в Българска социалистическа партия
19 окт 2018
ГЕРБ подари 43 млн. лева на Георги Гергов за " Дупката " във Варна

Властта пропилява парите на данъкоплатците, с цел да купи най-скъпия терен за паркинг
10 окт 2018
Близо една трета от Националния съвет на Българска социалистическа партия оспорват рокадата в " Дума "

51 души, измежду които и депутати, желаят Корнелия Нинова да преразгледа назначението на Йордан Мичев за основен редактор на партийния вестник
9 окт 2018 Поредната офанзива на вътрешната съпротива на Българска социалистическа партия против Корнелия Нинова - поради рокадата във в. " Дума " остави усещане, че облаците над главата на ръководителя се сгъстяват. Редом до Георги Гергов против решението на изпълнителното бюро за промяна на основния редактор на вестника се подписаха известни лица, които до момента не са били обществено съперници на линията на " Позитано " 20. Освен това възмущението от метода, по който се взимат решенията в Българска социалистическа партия, е илюстрирано и с нещо, за което Нинова е изключително горда - документът " Визия за България ", стартиран без да получи предварителното утвърждение на националния съвет.

Прогнозите за стихия, която да отвее ръководителя обаче са преждевременни - не всички критици на Нинова желаят нейното премахване, както и не всички рецензии са водени от чисти намерения.

Лидерът има съществени съперници в Българска социалистическа партия и това не е от през вчерашния ден. Тя стартира да отваря фронтове против себе си безусловно месеци откакто оглави партията през 2016 година Първо с номинацията на претендент за президент - Румен Радев, и отстраняването на АБВ от лявата коалиция, след това с промени в устава, които изхвърлиха дългогодишни депутати от новите листи. Направи по този начин, че изборът на ръководител на партията да става директно от всички членове, като обезсили брокерите на гласове в конгреса, принуди Георги Гергов да напусне управлението поради сделки с ГЕРБ... Всички тези дейности в действителност попрочистиха столетницата от неприятни практики, само че отвориха доста фронтове на неодобрение.

И по този начин, до момента в който преди десетина дни до нормалните обвинени не се появиха и нови лица на недоволните. Повече от 50 от членовете на пленума се подписаха под позиция, с която желаят анулацията на избора на новия основен редактор Йордан Мичев - измежду тях са доста от старите разпознаваеми лица на партията като Румен Овчаров, който не може да мине за съпротива на Нинова, евродепутатът Георги Пирински и щерка му Ана, Костадин Паскалев (интервю с него тук), депутатите Дора Янкова, Красимир Янков, Лало Кирилов, Георги Търновалийски, Румен Гечев, някогашният министър на превоза Петър Мутафчиев, който също не е измежду враговете на " Позитано " 20, Велислава Дърева.

Пленумът е проблем, само че и решение

Нинова към момента може да не се безпокои за поста си. Първо, тя може да бъде заменена единствено в случай че това изискат половината от членовете на партията, т.е. към 50 хиляди души в цялата страна. Това е повече от всички членове на Движение за права и свободи да вземем за пример.

Второ - тези, които я подлагат на критика, не желаят наложително тя да се отдръпна, само че държат решенията да се взимат както е планувано в устава - в по-широкия формат на националния съвет. Причината Нинова да го заобикаля е, че там всеки неин ход може да бъде неодобрен. Пленумът е мястото с най-голяма централизация на съперници на управлението, тъй като е избиран от последния конгрес през 2016 година, когато още в Българска социалистическа партия престижите не бяха сринати. Всяко съвещание на Народно събрание в този момент се свежда до борба сред преброителите на " Позитано " 20 и различните на съперниците на управлението, с цел да се прокара или отхвърли едно или друго решение. " Българска социалистическа партия се е концентрирала върху себе си и това е една неточност, която от години позволява ", твърди Паскалев, който отхвърля да е съпротива на Нинова. Но желае да вземем за пример да види отношение по няколко тематики като поръчката на министъра на районното развиване Петя Аврамова за концесиониране на ВиК услугите, за неналичието на прогрес по новите способи за установяване на такса боклук, които би трябвало да са факт малко след локалните избори през 2019 година, за акциите против Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви и инспекцията на Петя Славова.

Плановете на съперниците

Освен че не всички от тези 50 души са част от вътрешната съпротива, намерено саботиращите Нинова, са разграничени на няколко фронта. От едната страна са Гергов, Красимир Янков, Димитър Дъбов и Атанас Мерджанов, от друга е Сергей Станишев, от трета е Георги Пирински. Част от тях настояват, че ще опитат да трансформират устава на конгреса през януари 2019 година по този начин, че да върнат остарелия метод за избиране на ръководителя. Такъв опит имаше през октомври 2017 година, само че несполучлив. Най-вероятно и следващата година ще е по този начин. Следващият огромен конфликт ще е за листата за евровота. Най-вероятно Станишев няма да я води, макар че може би още веднъж ще бъде президент на ПЕС. Той обаче ще одобри каквато и да е позиция в листата и ще разчита на преференции.

" Не мисля, че в случай че Корнелия Нинова изгуби евровота, това ще е съдбовно за нея, в случай че изгуби локалния обаче - най-вероятно да ", разяснява Паскалев, съгласно който ръководителят не е заплашен от опозицията в партията, само че би трябвало " да се отвори и да стартира да работи с хората доста по-широко " и да се преценява с разпоредбите в устава.

Загуба на избори е това, на което " разчита " вътрешната съпротива, с цел да направи смяна отпред на партията. Освен в случай че вотът не се окаже победа, което към този момент не наподобява евентуално.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР