СподелиОт началото на февруари Израел обсъжда възможна военна офанзива срещу

...
СподелиОт началото на февруари Израел обсъжда възможна военна офанзива срещу
Коментари Харесай

Защо Рафах е толкова важен за Израел и ще бъде ли опазено цивилното население?

Сподели
От началото на февруари Израел разисква допустима военна атака против Рафах в южната част на линията Газа. Сега тя може да се трансформира в действителност: Израелската войска подреди на жителите на източната част на Рафах да изоставен града. Засегнати са към 100 000 души. Според израелската войска това ще бъде „ лимитирана интервенция “, целяща да унищожи Хамас, която е класифицирана като терористична организация от Запада и някои арабски страни. Смята се, че в града към момента има и заложници.

В същото време ислямисткото придвижване Хамас се е съгласило с предлагането за преустановяване на огъня във войната в Газа, показано от медиаторите Египет и Катар. До сряда вечерта обаче остана неразбираемо с кои тъкмо точки Хамас са изразили единодушие.

Според известия в израелските медии министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир е отхвърлил съглашението на Хамас като „ трик “. Армията обяснила, че цивилните трябвало да отидат в региона Ал-Мауаси покрай крайбрежието, на към 20 км северно от Рафах. Там има „ разширена филантропична зона “ с полеви лечебни заведения, палатки и храна.

Според „ Уолстрийт джърнъл “ Израел има намерение да извърши наземната атака на стадии, а евакуацията може да отнеме две до три седмици. Преди време израелският министър-председател Бенямин Нетаняху говореше, че ще са нужни към шест седмици „ непрекъснати бойни дейности “ за интервенцията.

Преди това договарянията с Хамас за преустановяване на огъня и освобождение на заложниците в подмяна на палестински пандизчии се провалиха. Информационните организации оповестяват, че израелският министър на защитата Йоав Галант е декларирал, че в този момент са нужни военни дейности и че няма друга опция. Съюзниците на Израел като Съединени американски щати обаче предизвестяват да не се подхваща атака. Стотици хиляди бежанци от други региони на Газа живеят в пренаселения град, а ситуацията на локалното население към този момент е пагубно.
Каква е настоящата обстановка в Рафах?
Днес над 80% от популацията на линията Газа са бежанци – при огромна част от тях става дума за така наречен вътрешни бежанци. 1,4 милиона души от общо 2,3 милиона поданици са намерили леговище точно в Рафах, откакто израелските сили превзеха северната част на линията Газа. Това трансформира Рафах в най-населения град в линията Газа все още.

Бежанските лагери в региона на Рафах са претъпкани, липсват храна, медикаменти и питейна вода. От американската организация за развиване USAID разказват филантропичната обстановка като извънредно неприятна. В южната част на линията Газа съвсем една четвърт от популацията страда от пагубна липса на храна. Особено наранени са децата.
Защо Рафах е толкоз значим за Израел?
Рафах се счита за последната огромна база на ислямистката терористична формация Хамас, която извърши терористичен акт в Израел на 7 октомври предходната година и отвлече 240 души в линията Газа като заложници.

Израел допуска, че до четири от тогавашните 24 бригади на Хамас към момента се крият в Рафах или в тунели в града. Така видяно интервенцията в Рафах е решителна стъпка към ликвидирането на организацията.

След няколко месеца война с Израел бойната мощност на Хамас е отслабена, само че терористичната формация не е победена във военно отношение. Въпреки че броят на ракетните набези против Израел внезапно понижа, организацията към момента разполага с доста ракети и дронове. Наблюдатели допускат, че досега Израел е унищожил 70% до 80% от оръжейния боеприпас на Хамас.
Как Израел счита да отбрани цивилното население в Рафах?
Не е ясно по какъв начин ще бъде снабдявано така и така страдащото население на Газа при положение на сухопътна атака. Докато съдружниците предизвестяват за злополука, представител на израелската войска съобщи, че доставките на филантропична помощ за популацията ще продължат гладко по време на евакуацията. Те могат да бъдат доставяни до крайбрежната линия по разнообразни направления, да вземем за пример през израелското пристанище в Ашдод, на 30 км северно от линията Газа.

Междувременно Съединени американски щати съвсем са приключили краткотрайното пристанище в северната част на линията Газа, което би трябвало да улесни доста доставките за цивилното население. Очакванията са то да стартира да действа до началото на месец май.

Създаването на функционираща инфраструктура за стотици хиляди вътрешно разселени лица обаче изисква координирани старания на повече участници. Този развой, включващ филантропични организации, организации на Организация на обединените нации и страни донори, може да отнеме още няколко седмици. Сега по-голямата част от помощта доближава до лагерите през граничния пункт Рафах.
Какви са реакциите
Хамас приказва за „ рискова ескалация, която ще има последици “. Израел твърди, че Хамас към този момент е подготвил бойците си и им е дал хранителни запаси и оръжия. Междувременно Съединени американски щати не престават да се надяват на спокойно решение. Според известие в медиите ръководителят на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс желае да работи за реализиране на съглашение. Преди месеци Съединени американски щати остро разкритикуваха проектите за сухопътна атака против Рафах. Германското външно министерство също предизвести за „ филантропична злополука “.

Египет се притеснява, че доста бежанци от Рафах могат да преминат в египетския Синай. Според египетския държавен новинарски канал „ Ал-Кахера “ нападението на Хамас против израелския граничен пункт „ Керем Шалом “ би довело договарянията до задънена улица. Телевизионният канал цитира неназован почитан източник. Според този източник договарящите щели да се опитат да овладеят ескалацията.

*Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР