Засега животът процъфтява на нашата богата на кислород планета, но

...
Засега животът процъфтява на нашата богата на кислород планета, но
Коментари Харесай

В крайна сметка Земята ще изгуби кислорода в атмосферата си

Засега животът процъфтява на нашата богата на О2 планета, само че Земята не постоянно е била такава – и учените предвиждат, че в бъдеще атмосферата ще се върне към положението в което е била – богата на метан и с ниско наличие на О2.

Това евентуално няма да се случи още към милиард години. Но когато смяната пристигна, това ще се случи много бързо, допуска ново изследване.

Тази смяна ще върне планетата в нещо като положението, в което е била преди този момент, което е известно като Голямото окислително събитие (GOE) преди към 2,4 милиарда години.

Нещо повече, откривателите зад новото проучване споделят, че атмосферният О2 е малко евентуално да бъде непрекъсната характерност на обитаемите светове като цяло, което има последствия за напъните ни да открием признаци на живот по-далеч във Вселената.

„ Моделът планува, че дезоксигенирането на атмосферата, като атмосферният O2 пада внезапно до равнища, напомнящи на архейската Земя, най-вероятно ще бъде задействано преди началото на влажните парникови условия в климатичната система на Земята и преди огромната загуба на повърхностни води от атмосферата „, пишат откривателите в оповестената им публикация.

В този миг това ще бъде краят на пътя за хората и множеството други форми на живот, които разчитат на кислорода, с цел да живеят, тъй че дано се надяваме човечеството да излезе от планетата в някакъв миг през идващите милиони години.

За да стигнат до заключенията си, откривателите организират подробни модели на земната биосфера, като вземат поради измененията в яркостта на Слънцето и съответния спад в равнищата на въглероден диоксид, защото газът се разгражда посредством увеличение на равнищата на топлота. По-малко въглероден диоксид значи по-малко организми за фотосинтезиране като растения, което би довело до по-малко О2.

По-рано учените предвидиха, че увеличената радиация от Слънцето ще изтрие океанските води от лицето на нашата планета в границите на към 2 милиарда години, само че новият модел – основан на приблизително малко под 400 000 симулации – споделя, че намаляването на кислорода ще убие първо живота.

„ Спадът на О2 е доста, доста рисков “, споделя за New Scientist ученият Крис Райнхард от Технологичния институт в Джорджия. „ Говорим за милион пъти по-малко О2, в сравнение с има през днешния ден. “

Това, което прави проучването изключително настоящо за днешния ден, е нашето търсене на обитаеми планети отвън Слънчевата система. Все по-мощни телескопи влизат в деяние и учените желаят да могат да знаят какво би трябвало да търсят в мащабите от данни, които тези принадлежности събират.

Възможно е да се наложи да търсим други биоподписи с изключение на кислорода, с цел да имаме максимален късмет да видим живот, споделят откривателите. Тяхното изследване е част от плана на NASA – NExSS (Nexus for Exoplanet System Science), който изследва обитаемостта на планети, разнообразни от нашата.

Според изчисленията, извършени от Райнхард и учения за околната среда Казуми Озаки от университета Тохо в Япония, богатата на О2 обитаема история на Земята може да продължи единствено 20-30 % от живота на планетата като цяло, а микробният живот ще продължи да съществува дълго откакто нас ни няма.

„ Атмосферата след огромното дезоксигениране се характеризира с нараснал метан, ниски равнища на CO2 и липса на озонов пласт “, споделя Озаки. „ Земната система евентуално ще бъде свят на анаеробни форми на живот. “

Изследването е оповестено в Nature Geoscience.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР