Заседанието ще продължи до късно вечерта, че може би и

...
Заседанието ще продължи до късно вечерта, че може би и
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Финално Радев ще решава дали Гешев да бъде отстранен

Заседанието ще продължи до късно вечерта, че може би и в границите на идващия ден. Процедурата в границите на Конституцията е много спестовна, а в Закона за правосъдната власт може би целеустремено, а може би по незначителност не беше развита процедура, която да е друга от останалите административни ръководители.

 

По отношение на тримата огромни, няма опция за дисциплинарно премахване, процедурата при тях е съсредоточена единствено по повод премахване от служба. Това съобщи в изявление за Българската национална телевизия експертът по конституционно право доцент Наталия Киселова.

 

13 от членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават " за " отстраняването на Гешев, като законът, който дефинира това, е в действие от този вторник (06.06.2023 г.). " С Наказателно-процесуален кодекс се промениха разпореждания в Закона за правосъдната власт, във връзка с основния прокурор, гласовете са 13. С 13 гласа е доста евентуално да бъде отхвърлен, в случай че се стигне до гласоподаване в границите на идващите часове ", посочи доцент Киселова. 

 

Тя изясни, че сега ставаме очевидци на надпреварване. " Иван Гешев сезира Конституционния съд, с което искане оспорва тази смяна. Предстои да забележим дали Конституционният съд ще допусне настояването. Предполагам, че задачата на министъра на правораздаването е да избърза преди допускане на настояването до Конституционния съд ", добави доцент Киселова. 

 

Тя цитира закона, като изясни, че финално решението е на президента, защото отстраняването на Иван Гешев от поста се случва след издаване на декрет от президента. " Гласуване от Висш съдебен съвет, след което президентът би трябвало да издаде декрет.

 

Конституцията позволява президентът да не се съобрази с предлагането и да върне във Висшия правосъден съвет предлагането за премахване. Няма период за произнасянето от страна на президента. Ако президентът върне, ще има ново разискване и гласоподаване, с което да преповторят предлагането си за премахване на Гешев от длъжността основен прокурор ", добави специалистът по конституционно право. 

 

Тя открои и какъв е същностният въпрос, а точно: кой и по какъв начин проверява закононарушенията. " Дали това е в границите на правосъдната власт, дали цялата тежест отива върху Министерство на вътрешните работи, или ще има нови субекти в антикорупционния закон, който оферираше да се отдели част от Комисията за противопоставяне на корупцията и да има и проверяващи функционалности. Тогава да кажем дали би трябвало да има автономия Националната следствена работа и следователите ", разясни доцент Наталия Киселова. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР