Заседанието бе насрочено за 12 часа днес, а първа точка

...
Заседанието бе насрочено за 12 часа днес, а първа точка
Коментари Харесай

Със само 11 регистрирани депутати извънредното заседание на парламента се провали

Заседанието бе планувано за 12 часа през днешния ден, а първа точка от дневния ред трябваше да е ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката. Той бе признат от Народното събрание на 5 октомври 2023 година, само че Румен Радев го върна за преразглеждане поради текстовете от законопроекта, с които се вкарва либерализация на енергийния пазар за битовите консуматори. 

От  " Продължаваме промяната - Демократична България ", " Възраждане " и Българска социалистическа партия още през вчерашния ден оповестиха, че ще го бойкотират.

Как се стигна дотук

В началото на октомври депутатите одобриха промени, в съгласно които Националната електрическа компания от 1 юли 2024 година следва да престане да бъде публичен снабдител и да се отстранен квотите на производители за контролирания пазар. Регулираните цени за крайните битови консуматори ще се ползват до 31 декември 2025 година Държавният глава Румен Радев предизвестява, че заличаването на фигурата на публичния снабдител и премахването на енергийния микс може да провокира прекъсване на произвеждане на електрическа сила от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и ще заплаши действието на " Мини Марица-изток " още в средата на идната година.

Комисията по енергетика отхвърли ветото на президента на изключително съвещание в сряда.

В понеделник депутатите от парламентарните групи, подкрепящи държавното управление на учен Николай Денков, организираха среща по отношение на предлагането на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията за " Лукойл ". След срещата изказване пред медиите направиха представителите на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, които оповестиха, че представителите на кабинета са получили увещание от " Лукойл ", че ще внесат дължимите налози. Подкрепящите кабинета парламентарни сили ГЕРБ Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи настояха, че в случай че не бъдат импортирани дължимите от " Лукойл " налози в размер на над 500 млн. лева, ще внесат предлагането за лишаване на дерогацията.

В дневния ред за изключителното съвещание за през днешния ден е планувано още на първо гласоподаване да бъде разискван Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. На изключително съвещание в сряда Комисията по енергетиката в Народното събрание одобри промени в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти, свързани с " Лукойл ".

От парламентарната група на " Продължаваме Промяната - Демократична България " обявиха, че няма да вземат участие в съвещанието в петък. Още във вторник те молиха ръководителят на Народното събрание да не привиква изключително съвещание, с цел да не се употребява трибуната на Народното събрание предизборно. Според тях няма спънка ветото и въпросните промени в законодателството да бъдат гласувани на постоянно съвещание след локалните избори.

От " Възраждане " също обявиха, че няма да влязат в пленарната зала за изключителното съвещание. Те молиха към сътрудниците си от " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и ПП-ДБ, също да не вземат участие в съвещанието.

За Българска телеграфна агенция Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група " ИТН ", съобщи, че ще вземат участие в изключителното съвещание на Народното събрание.

От " Българска социалистическа партия за България " обявиха, че няма да влязат в Народното събрание и няма да създадат кворума за осъществяване на изключителното съвещание.

А съгласно Делян Добрев от ГЕРБ-СДС от днешното съвещание ще си проличи кои парламентарни групи са " на хранилка " от " Лукойл " и кои не. Думи, за които пък министър председателят Николай Денков сподели, че ще го съди, тъй като в изкарването си за хранилката Добрев засяга и министри, без да посочи кои.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР