Зърното, внесено в България в последните месеци е със сертификати

...
Зърното, внесено в България в последните месеци е със сертификати
Коментари Харесай

БАБХ опроверга мита за безконтролен внос на зърно от Украйна

Зърното, импортирано в България в последните месеци е със документи за качество и минава на фитосанитарен надзор, оповестиха за „ Сега “ от земеделското министерство. Шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов също удостовери, че безмитният импорт не значи, че не се прави надзор.

От агроминистерството прецизираха за „ Сега “, че при осъществените досега инспекции, откритите количества слънчоглед и пшеница с генезис Украйна са влезнали в страната със документи за инспекция на пестициди, тежки метали и качество. По заповед на министъра на земеделието, сега се правят взаимни инспекции от специалисти на Областните дирекции по сигурност на храните и Областните дирекции „ Земеделие “, които са по авансово постъпил сигнал до министерството. Целта им е да се откри какъв брой зърно е украинско по документи, както и размерите на съхраняваното зърно по типове - пшеница, ечемик, слънчоглед. При определяне на зърно с украински генезис, сe вземат проби за анализ за наличие или неявяване на карантинни вредители и за остатъчни количества от пестициди. След осъществяване на анализите на взетите проби слънчоглед и пшеница ще бъде дадена спомагателна информация за получените резултати, се споделя още в информацията от земеделското министерство.

За „ Сега “ изпълнителният шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов, изрази песимизъм по отношение на изказванията на зърнопроизводители и обособени депутати, че у нас се внася украинско зърно с радиация, токсини, заболявания и вредители. Той напомни, че въпросните количества влизат със документ от Румъния, тъй като там е външната граница на Евросъюза. До момента шефът на БАБХ не е получил информация за притеснителни неща към зърното, импортирано от Украйна. Според него се спекулира, че щом зърното влиза безмитно, не му се прави фитосанатирен надзор у нас.

Във връзка с плануваните митинги на българските зърнопроизводители, свързани с вноса от Украйна, проф. Даскалов счита, че те са свързани повече с политическата конюнктура в страната, а не с това по какъв начин си прави БАБХ работата.

„ По-лесният режимът на импорт (безмитно) не значи, че няма да има фитосанитарен надзор. Малко се бърка комерсиалната част, с частта за здравето на растителната продукция. В дадения случай не виждам учредения за митинги. Агенцията е институция, която би трябвало да работи, без значение от политическата обстановка. Всеки ден дирекцията по растениевъдство в министерството (на земеделието - б. а.) получава данни от митниците какви количества влизат в България и те се ревизират. Във всяка регионална дирекция имаме отдел „ Растителна отбрана “, напомня професорът и прибавя, че БАБХ няма интерес да се вкарват в страната заболявания, тъй като след това на организацията се постанова да взема скъпоструващи ограничения.

НЕДОВОЛСТВО

Само преди дни, когато потеглиха митингите на пътните строители, зърнопроизводителите също скочиха против вноса на земеделска продукция от Украйна. Те оповестиха, че до две седмици ще стартират манифестации в цялата страна, по време на които ще бъдат затворени основните входни артерии на България. Недоволството им е обвързвано с безмитния внос на зърно от Украйна, който съгласно тях бил и без фитосанитарен контрол, а институциите бездействали. 

Зърнопроизводителите не крият, че задачата им е затваряне на основните пътища за внос на слънчоглед от Украйна - Силистра и " Дунав мост ". Според фермерите, зърното внасяно от Украйна било ГМО и това цяло да се отрази пагубно на българското земеделие. Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов е безапелационен, че слънчогледът от Украйна се преработва в България и се изнася с роден етикет, което ще се отрази отрицателно на бранша.

Според статистиката от началото на годината доникъде на юни у нас са доставени от Украйна 280 000 тона слънчоглед и 6000 тона пшеница.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР