Зърнопроизводителите се подготвят за национален протест срещу срамната некоалиция заради

...
Зърнопроизводителите се подготвят за национален протест срещу срамната некоалиция заради
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ: Национален протест събаря некоалицията заради вноса на зърно от Украйна

Зърнопроизводителите се приготвят за народен митинг против срамната некоалиция поради решението на Народното събрание за повдигане на възбраната за импорт на украинско зърно.

Националната асоциация на зърнопроизводителите към този момент взе решение за присъединяване в протестни дейности а в сряда се чака и Българската земеделска камара да разгласи поддръжката си за започването на митинг, съобщи БНР.

Камарата, в която членуват 13 браншови организации, упрекна министъра на земеделието Кирил Вътев в липса на разговор. Във вторник той ги предложения на среща, на която обаче те отхвърлиха да участват.

Във вторник по предложение на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи в икономическата комисия в Народното събрание беше гласувано възбраната за импорт на украинско зърно в страната да не бъде продължавана след 15 септември. Земеделският министър изясни, че не е бил осведомен за парламентарната самодейност.

Напрежението в бранша се подклажда от началото на годината поради срутва на цените на зърното на международните тържища. Това провокира митинги на зърнопроизводителите напролет с гледище за възбрана на украинския импорт, който подбива цените.

Реклама

Служебното държавно управление на Румен Радев клекна пред техните претенции и взе участие в издействането на възбрана за импорт на украинско зърно и избрани артикули в пет страни от Европейски Съюз в Източна Европа.

Всичко това се случи, макар оповестеното желание на служебното държавно управление да се бори с инфлацията. Служебният аграрни министър даже яхна трактор на протестиращи земеделци, с цел да покаже поддръжката си възбраната за импорт от Украйна.

Забраната бе наложена, само че не докара до нарастване на цените на интернационалните пазари, нито до бързо осъществяване на българската продукция. За сметка на това провокира рецесия при производителите на олио в България, които са измежду най-големите в Европа.

България обичайно внася към 1/3 от нужното слънчогледово семе за произвеждане на олио от Украйна. Забраната за импорт удари производителите на олио, до момента в който локалните зърнопроизводителите упорстват за цени на продукцията си, които са по-високи от борсовите. Това обаче би довело до произвеждане на олио, чиято цена ще е неконкуретна на интернационалните пазари.

Зърнопроизводителите упорстват за обща среща с земеделския и финансовия министъри слагат период за тази среща до 15 септември, когато изтича годното ограничаване за импорт на няколко селскостопански артикули от Украйна.

„ Земеделският отрасъл в България е в потрес от това, че решението няма никакъв разбор към него. В потрес е, че това решение изобщо се преглежда на тази комисия. Самият текст е безспорна насмешка с българския аграрни производител “, сподели ръководителят на браншовата организация Илия Проданов, представен от БНР.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР