Зърнопроизводителите излизат на протест в понеделник. Решението им беше потвърдено

...
Зърнопроизводителите излизат на протест в понеделник. Решението им беше потвърдено
Коментари Харесай

Премиерът сравни зърнопроизводителите с терористи, браншът излиза на протести

Зърнопроизводителите излизат на митинг в понеделник. Решението им беше доказано на заседание през днешния ден следобяд. Напрежението сред тях и премиера пораства. Въпреки че съпостави държанието им с това на терористи, Николай Денков подаде ръка за договаряния. Премиерът насочи рецензии към земеделското министерство, само че съобщи, че няма да желае оставката на министър Кирил Вътев. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подлага на критика и земеделския, и икономическия министри, и прикани държавното управление и зърнопроизводителите да седнат на масата за договаряния.

Среща през днешния ден сред премиера и зърнопроизводителите нямаше. Още нощес в предаването " Панорама " Денков съобщи, че с публично писмо те са отказали да беседват. Това, съгласно него, ясно демонстрира, че се търси борба от тяхна страна, а митингите им наподобяват все по-политически.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Днес пред публицисти министър председателят Николай Денков съпостави държанието им с това на терористи:

" В последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват подправени причини, слагат претенции неотложно да се случи това, в случай че не го извършите, ние ще блокираме страната, аз с терористи не договарям. Аз чакам да дойдат на масата и да преговаряме всъщност. "

След медийните изяви на премиера от през вчерашния ден и през днешния ден броят на искащите да излязат на митинг се усилва, настояват от Асоциацията на зърнопроизводителите.

" Това безусловно не е възможно министър-председател на републиката да приказва по този метод за хора, които демократично показват правата си да стачкуват. Това въобще не е възможно. Да наречеш селскостопанския си бранш, който създава 1/7 от Брутният вътрешен продукт на страната терористи ", сподели Илия Проданов, ръководител на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От Асоциацията са поискали среща още преди 15 дни поради зърното от Украйна. Преди обаче Народното събрание да вземе решение възбраната за импорт да падне, министър председателят не се е срещнал с никой от бранш " Селско стопанство ", твърди Проданов:

" Вече след взетото решение и след оповестените от нас митинги да ни предложения в Министерски съвет, с цел да ни каже няколко думи, просто не намираме никакъв смисъл. Диалогът беше пресечен от страна на Министерски съвет първо. "

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани и двете страни да спрат с квалификациите и заканите. Той подлага на критика и работата на министри от кабинета:

" Академик Денков е млад министър председател. И във всички случаи на никой министър председател митингите не са му приятното нещо. Но с времето се научаваш, че единствено с разговор се вземат решение проблемите. Но тук за жалост имаме слаб аграрни министър. До този миг не съм видял икономическия, тъй като тук пък държавното управление е длъжно да помогне на този бранш с нови пазари. Ние във всяка страна съвсем имаме търговски представители, които взимат заплати от страната. Цялата верига на доставки да се наблюдава. "

По думите на Борисов браншът е получил над 30 милиарда лева субсидии от Европейския съюз:

" Когато си получил такива пари от Европейска комисия, не можеш да приказваш, че ще събориш страната и че си банкрутирал. Тук е тяхната неточност. Грешката на Денков е в квалификациите. И моят съвет към тях е да не помнят неприятните хвърлени думи. Да седнат на масата - ще им помогнем. "

Денков дефинира бранша като един от най-успешните у нас:

" Земеделският бранш получава извънредно съществени дотации и помощи. Те бяха увеличени и предходната година, и тази година с 426 млн. лв. в допълнение по отношение на войната в Украйна, тъй че тук въобще не можем да приказваме за това, че няма поддръжка за бранша от страна на страната. "

Засега министър председателят Николай Денков не счита да желае оставката на земеделския министър:

" Това, което виждам, е още веднъж набор от насъбрани проблеми, които той би трябвало да взема решение в извънредно къси периоди и в сложна среда като сегашната. Това, което загатна той е, че постоянно не получава нужното подпомагане от администрацията, само че това е към този момент негов проблем вътре в министерството. "

От земеделското министерство обявиха за Българска национална телевизия, че на този стадий министър Вътев също не счита да подава оставката си и продължава да работи според политиките на държавното управление. След провалената среща през днешния ден министър председателят даде обещание, че ще има покана за последваща. Той е уверен, че казусът може да бъде решен единствено по пътя на договарянията. Зърнопроизводителите обаче са скептични. От Министерство на вътрешните работи са в цялостна подготвеност за идните митинги. Вътрешният министър Калин Стоянов прикани за прецизно съблюдаване на разпоредбите:

" Да не позволяват условия и обстановки, при които може да ескалира напрежението и не на последно място да не лимитират свободно напредване на българските жители. Ще извадим нужния запас, подготвили сме се за въпросното мероприятие, тъй че ще реагираме уместно. "

Протестите стартират в понеделник в страната. Във вторник се местят пред Министерски съвет в София, където зърнопроизводителите канят и премиера.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР